ßßß Cookit - przepis na Najlepszy chleb na świecie

Najlepszy chleb na świecie

nazwa

Wykonanie

Były już bułki, więc przyszła pora na domowy chleb. Początki wyrabiania mojego ciasta nie należały do łatwych, bo mieszanka do chleba, którą kupiłam okazała się kompletną porażką. Musiałam zagnieść chleb z wykorzystaniem zwykłej mąki pszennej, a potem gorączkowo czekałam co z tego wyrośnie :) Wyrosło, i to całkiem bardzo, a w dodatku coś nieziemsko pysznego! Mój Mąż po zjedzeniu jeszcze ciepłej kromki powiedział, że to najlepszy chleb na świecie! Jest słodkawy w smaku, puszysty, pachnący. Następnego dnia jego miękkość jest taka sama. Mało tego, w jego składzie jest przeważająca ilość mąki pełnoziarnistej, co czyni go zdrowym i można powiedzieć dietetycznym. Przepis pochodzi z moich wypieków . Mili Państwo, zobaczcie co z tego wyrosło!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub pszennej (ja użyłam zwykłej pszennej),
- 3 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 2 jajka,
- 25 g drożdży (świeżych),
- 2 łyżeczki soli,
- 1/4 szklanki miodu,
- 1/4 szklanki masła,
- 1,5 szklanki ciepłej wody.
Ważne, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Na początek roztapiamy i studzimy masło. W dużej misce robimy rozczyn z drożdży - 1/4 szklanki wody mieszamy z drożdżami i czekamy ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy resztę wody, masło, jajka, sól, miód oraz dwa rodzaje mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy na blat i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Ciasto wyrabiamy raz jeszcze, a następnie formujemy bochenek (można dwa, do mniejszych blaszek - keksówek, ja piekłam w jednej dużej). Przekładamy do otłuszczonych i obsypanych bułką tartą blaszek, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Wstawiamy wyrośnięty chleb do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 30-35 minut. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/02/najlepszy-chleb-na-swiecie.html