Wykonanie
Prosty
chleb do zrobienia..wystarczy parę minut zagniatania i
potem ciasto np.na noc do lodówki...rano wystarczy wyjąć blaszkę z lodówki , odczekać 10 minut i do piekarnika a
potem zajadać się pysznym
chlebkiem..ja jak zawsze muszę zjeść "piętkę "na gorąco..chociaż wiadomo, że to nie zdrowo..Pomysł na taki chlebek znalazłam tutaj ..a po nitce do kłębka
doszłam ,że chlebek jest wg
Jacka Daniel'sa Cookbooka..
1/2 szklanki
płatków owsianych błyskawicznych1 szklanka wrzącej
wody3 szklanki
mąki25 g świeżych
drożdży (lub opakowanie
suszonych drożdży instant)1/3 szklanki ciepłej
wody1/4 szklanki melasy - u mnie 1 łyżka
miodu mniszkowego1 i 1/4 łyżeczki
soli1 łyżka
masłaPłatki owsiane zalać wrzącą
wodą i odstawić do ostygnięcia.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do letnich
płatków owsianych. Dodać
miód,
sól i roztopione
masło, wymieszać.2 szklanki
mąki przesiać do dużej miski i dodać masę owsiano-
drożdżową. Wyrabiać, dodając pozostałą szklankę
mąki. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej
wody. Przykryć i odstawić na 5 minut.Ciasto przełożyć na oprószoną
mąką stolnicę i wyrabiać przez 10 minut. Uformować podłużny chlebek i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch
chleba posmarować lekko
olejem, foremkę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki przynajmniej na 8 godzin. Wyjąć z lodówki na około 10 minut do godziny przed pieczeniem.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec około 50 minut, aż wierzch
chleba się zrumieni.
Chleb dodaję do marcowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Akacjowy blog.