ßßß Cookit - przepis na Nocny chleb owsiany z miodem

Nocny chleb owsiany z miodem

nazwa

Wykonanie

Prosty chleb do zrobienia..wystarczy parę minut zagniatania i potem ciasto np.na noc do lodówki...rano wystarczy wyjąć blaszkę z lodówki , odczekać 10 minut i do piekarnika a potem zajadać się pysznym chlebkiem..ja jak zawsze muszę zjeść "piętkę "na gorąco..chociaż wiadomo, że to nie zdrowo..Pomysł na taki chlebek znalazłam tutaj ..a po nitce do kłębka doszłam ,że chlebek jest wg Jacka Daniel'sa Cookbooka..
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka wrzącej wody
3 szklanki mąki
25 g świeżych drożdży (lub opakowanie suszonych drożdży instant)
1/3 szklanki ciepłej wody
1/4 szklanki melasy - u mnie 1 łyżka miodu mniszkowego
1 i 1/4 łyżeczki soli
1 łyżka masła
Płatki owsiane zalać wrzącą wodą i odstawić do ostygnięcia.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do letnich płatków owsianych. Dodać miód, sól i roztopione masło, wymieszać.
2 szklanki mąki przesiać do dużej miski i dodać masę owsiano-drożdżową. Wyrabiać, dodając pozostałą szklankę mąki. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Przykryć i odstawić na 5 minut.
Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10 minut. Uformować podłużny chlebek i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chleba posmarować lekko olejem, foremkę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki przynajmniej na 8 godzin. Wyjąć z lodówki na około 10 minut do godziny przed pieczeniem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec około 50 minut, aż wierzch chleba się zrumieni.
Chleb dodaję do marcowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Akacjowy blog.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/03/nocny-chleb-owsiany-z-miodem.html