Wykonanie
Jako, że ciast mam przesyt to piekę
chleb :)Składniki jakich użyłam przy wypiekaniu
chleba (ogólne)150 g zakwasu żytniego400 g
mąki orkiszowej razowej150 g
mąki żytniej typ 720350 ml
wodyszczypta
soli, łyżka lub dwie
mioduewentualnie łyżeczka
suszonych drożdży piekarskich
Składniki na jedną foremkę 11 x 25 cmPrzygotowanie :Na ok. 4-6 godz. przed nastawieniem zaczynu należy dokarmić zakwas tj. po wystawieniu zakwasu z lodówki odczekać ok. 2 godz. i dopiero wtedy dodać do niego odp. liść
mąki i
wody, by "ruszył" tzn. by pojawiły się w nim pęcherzyki powietrza, a zakwas podwoi objętość. Trwa to ok. 2 godz. Mieszamy go drewnianą łyżką. Pozostawiamy w cieple pod przykryciem.
Nastawienie zaczynu na
chleb-( potrzebna duża miska)150 g zakwasu żytniego250 g
mąki orkiszowej250 ml
wodyPrzygotowanie :Składniki zmieszać do połączenia, przykryć miseczkę ściereczką i pozostawić w temp.25-30 *C na minimum 10-12 godz (najlepiej na noc).Nastawianie ciasta na
chleb:Do wyrośniętego zaczynu dodaj:150 g
mąki orkiszowej100 g
mąki żytniej100 ml
wody wymieszanej z
miodemszczypta
soliewentualnie ok. 1/2 szklanki ziarenJeżeli zaczyn przez noc słabo wyrósł, to dodaj łyżeczkę
suszonych drożdży i wyrób go ponownie i takiego użyj do pieczenia
chleba.2.Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą haków, nie musi być długo, wystarczy by składniki dobrze się połączyły3.Wyrobione ciasto przełóż do foremki wysmarowanej
masłem lub wyłożonej papierem do pieczeniaWierzch można wyrównać mokrą ręką4.Pozostaw foremkę z
ciastem w ciepłym miejscu( 30*C), aż ciasto podwoi swoją objętość5. Piecz ok. 45- 50 min. w temp. 200 *C6. Upieczony
chleb wyjąć z foremki i studzić na kratce.Na młodym zakwasie rośnie ok. 4 godz. a przy użyciu dojrzałego 2 godz.Gdyby
chleb nie rósł, to można go zawsze uratować dodając do ciasta łyżeczkę
suszonych drożdży i ponownie je wyrobić.Pozostawić do wyrośnięcia,
potem piec.przepis stąd