ßßß Cookit - przepis na Chleb orkiszowo-żytni

Chleb orkiszowo-żytni

nazwa

Wykonanie

Jako, że ciast mam przesyt to piekę chleb :)
Składniki jakich użyłam przy wypiekaniu chleba (ogólne)
150 g zakwasu żytniego
400 g mąki orkiszowej razowej
150 g mąki żytniej typ 720
350 ml wody
szczypta soli, łyżka lub dwie miodu
ewentualnie łyżeczka suszonych drożdży piekarskich
Składniki na jedną foremkę 11 x 25 cm
Przygotowanie :
Na ok. 4-6 godz. przed nastawieniem zaczynu należy dokarmić zakwas tj. po wystawieniu zakwasu z lodówki odczekać ok. 2 godz. i dopiero wtedy dodać do niego odp. liść mąki i wody, by "ruszył" tzn. by pojawiły się w nim pęcherzyki powietrza, a zakwas podwoi objętość. Trwa to ok. 2 godz. Mieszamy go drewnianą łyżką. Pozostawiamy w cieple pod przykryciem.
Nastawienie zaczynu na chleb-( potrzebna duża miska)
150 g zakwasu żytniego
250 g mąki orkiszowej
250 ml wody
Przygotowanie :
Składniki zmieszać do połączenia, przykryć miseczkę ściereczką i pozostawić w temp.25-30 *C na minimum 10-12 godz (najlepiej na noc).
Nastawianie ciasta na chleb:
Do wyrośniętego zaczynu dodaj:
150 g mąki orkiszowej
100 g mąki żytniej
100 ml wody wymieszanej z miodem
szczypta soli
ewentualnie ok. 1/2 szklanki ziaren
Jeżeli zaczyn przez noc słabo wyrósł, to dodaj łyżeczkę suszonych drożdży i wyrób go ponownie i takiego użyj do pieczenia chleba.
2.Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą haków, nie musi być długo, wystarczy by składniki dobrze się połączyły
3.Wyrobione ciasto przełóż do foremki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia
Wierzch można wyrównać mokrą ręką
4.Pozostaw foremkę z ciastem w ciepłym miejscu( 30*C), aż ciasto podwoi swoją objętość
5. Piecz ok. 45- 50 min. w temp. 200 *C
6. Upieczony chleb wyjąć z foremki i studzić na kratce.
Na młodym zakwasie rośnie ok. 4 godz. a przy użyciu dojrzałego 2 godz.
Gdyby chleb nie rósł, to można go zawsze uratować dodając do ciasta łyżeczkę suszonych drożdży i ponownie je wyrobić.Pozostawić do wyrośnięcia, potem piec.
przepis stąd
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2017/01/chleb-orkiszowo-zytni.html