Wykonanie
Kolejny przepis na
chleb żytni, tym razem nie chciało mi się zbytnio bawić i dlatego postanowiłam zrobić go w automacie do pieczenia
chleba. Chlebek pyszny na drożdżach z dodatkiem nasion lnu w sam raz na śniadanie. Jak po niektórzy już zauważyli zmieniła się całkowicie szata graficzna bloga, nie wiem jak się wam podoba, ale uważam że teraz jest bardziej czytelnie i pozbyłam się niepotrzebnego chaosu. Tą cudowną przemianę zawdzięczam Karolinie z KAROGRAFIA jeszcze raz bardzo Ci dziękuję.Składniki:550 ml
wody25 g miękkiego
masłałyżka
miodu150 g
mąki żytniej500 g
mąki pszennej razowejłyżeczka drobnej
soli50 g zrumienionych na suchej patelni nasion lnu26 g
suszonych drożdży (3 opakowania)
Opis wykonania:Do formy do pieczenia
chleba wlewamy
wodę,
miód i dodajemy
masło.Oba rodzaje
mąki mieszamy, wsypujemy połowę następnie dodajemy
sól, len i pozostałą
mąkę. Na koniec wsypujemy pozostała
mąkę. Program włączamy na 3.30 1000 g ciasta, stopień zrumienia skórki u mnie 3.Gdy ciasto wyrośnie smarujemy
wodą i posypujemy z wierzchu lnem.Po upieczeniu, wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy