Wykonanie
Tłusty Czwartek za nami i wielki wstyd, bo wszyscy smażyli pączki, pączusie i
faworki, a w lawendowej kuchni powstał pierwszy, inauguracyjny, domowy
chleb.Każdy kto lubi w swoim mieszkaniu zapach świeżo pieczonego
chleba pokocha ten prosty przepis z całego
serca :)Składniki:100 g
mąki żytniej pełnoziarnistej200 g
mąki pszennej razowej1,5 łyżeczki
soli15 g świeżych
drożdży250 ml
wody w temperaturze pokojowej1 łyżeczka
mioduPrzygotowanie:Do dużej miski daj
drożdże i
sól. Rozmieszaj je drewnianą łyżką. W osobnej misce rozpuść
miód we wodzie i wlej do
drożdży.
Mąki delikatnie wsypuj do dużej miski, cały czas mieszając. Wyrabiaj ciasto przez ok. 5 minut.Przykryj ściereczką i odstaw na 12 godziny w ciepłe miejsce.Po tak długim czasie oczekiwania ciasto zwiększy prawie dwukrotnie swoją objętość.Odszukaj w szafce formę - keksówkę - 25 cm. Nasmaruj ją tłuszczem i wysyp
otrębami,
płatkami górskimi i przełóż do niej ciasto.W foremce odstaw do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut.W tym czasie włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 230 stopni. Wstaw na 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz ok. 40 minut.Po wystudzeniu
chleb zaspokoi nawet największy głód.Smacznego :)