ßßß Cookit - przepis na Pszenno żytni chleb z blachy

Pszenno żytni chleb z blachy

nazwa

Wykonanie

Pszenno żytnie bułki z blachy to kolejny chleb z blachy tak zwany odrywany. Chleb bogaty w błonnik, bo upiekłam nie tylko na żytniej mące ale również dorzuciłam połamane żyto. Jeśli nie macie możliwości zakupu żyta to proponuję otręby żytnie lub ulubione nasiona.
Chleb upiekłam na pszennym zakwasie z odrobiną drożdży. Do wypieku użyłam żytniej mąki z otrębami.
Jak widzicie na zdjęciu chlebki po wyrośnięciu lekko przylegają do siebie.
Składniki:
5 g świeżych drożdży
400 ml wody
350 g pszennego zakwasu
3 łyżki oliwy
100 ml połamanego żyta + 200 ml wody
180 g żytniej mąki z otrębami
700 g pszennej mąki
2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Zagotuj połamane żyto z wodą i odstaw do napęcznienia na 15 minut. Rozpuść drożdże w wodzie.
Wymieszaj rozpuszczone drożdże, zakwas, oliwę, zaparzone żyto i obie mąki. Zagnieć dosyć luźne ciasto. Ja robię to za pomocą kuchennego asystenta około 5 minut. Po tym czasie dodaj sól i zagniataj jeszcze przez 10 minut. Przykryj ciasto folią i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wyjmij chleb na stolnicę i złóż kilka razy. Znowu przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Powtórz czynność składania, pozostaw ciasto pod przykryciem na 10 minut.
Podziel ciasto na cztery równe porcje. Rozciągnij na 4 podłużne placki i ułóż obok siebie w małych odstępach, na blasze wyłożonej pergaminem. Łopatką do chleba podziel placki, oprósz otrębami, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.
Piecz w nagrzanym piekarniku na 250ºC na termoobiegu przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 225 i piecz jeszcze przez drugie 10 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i ostudź na metalowej kratce.
Mimo dużej ilości żytniej mąki chleb jest bardzo puszysty i wyrośnięty.
Polecane przepisy
Prosty chleb z blachy
Levain z lnianym siemieniem i suszonymi śliwkami
Chleb oliwkowy na zakwasie
Zakwas pszenny i orkiszowe mini bagietki
Chleb pszenno żytni na zakwasie
Źródło:http://codojedzenia.pl/pszenno-zytni-chleb-z-blachy