ßßß
Chleb upiekłam na pszennym zakwasie z odrobiną drożdży. Do wypieku użyłam żytniej mąki z otrębami.
Jak widzicie na zdjęciu chlebki po wyrośnięciu lekko przylegają do siebie.Składniki:5 g świeżych drożdży400 ml wody350 g pszennego zakwasu3 łyżki oliwy100 ml połamanego żyta + 200 ml wody180 g żytniej mąki z otrębami700 g pszennej mąki2 łyżeczki soliWykonanie:Zagotuj połamane żyto z wodą i odstaw do napęcznienia na 15 minut. Rozpuść drożdże w wodzie.Wymieszaj rozpuszczone drożdże, zakwas, oliwę, zaparzone żyto i obie mąki. Zagnieć dosyć luźne ciasto. Ja robię to za pomocą kuchennego asystenta około 5 minut. Po tym czasie dodaj sól i zagniataj jeszcze przez 10 minut. Przykryj ciasto folią i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wyjmij chleb na stolnicę i złóż kilka razy. Znowu przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Powtórz czynność składania, pozostaw ciasto pod przykryciem na 10 minut.Podziel ciasto na cztery równe porcje. Rozciągnij na 4 podłużne placki i ułóż obok siebie w małych odstępach, na blasze wyłożonej pergaminem. Łopatką do chleba podziel placki, oprósz otrębami, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.Piecz w nagrzanym piekarniku na 250ºC na termoobiegu przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 225 i piecz jeszcze przez drugie 10 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i ostudź na metalowej kratce.
Mimo dużej ilości żytniej mąki chleb jest bardzo puszysty i wyrośnięty.
Polecane przepisyProsty chleb z blachyLevain z lnianym siemieniem i suszonymi śliwkamiChleb oliwkowy na zakwasieZakwas pszenny i orkiszowe mini bagietkiChleb pszenno żytni na zakwasie