Wykonanie
Pszenno żytnie
bułki z blachy to kolejny
chleb z blachy tak zwany odrywany.
Chleb bogaty w błonnik, bo upiekłam nie tylko na żytniej
mące ale również dorzuciłam połamane żyto. Jeśli nie macie możliwości zakupu żyta to proponuję
otręby żytnie lub ulubione nasiona.
Chleb upiekłam na pszennym zakwasie z odrobiną
drożdży. Do wypieku użyłam żytniej
mąki z
otrębami.

Jak widzicie na zdjęciu
chlebki po wyrośnięciu lekko przylegają do siebie.Składniki:5 g świeżych
drożdży400 ml
wody350 g pszennego zakwasu3 łyżki
oliwy100 ml połamanego żyta + 200 ml
wody180 g żytniej
mąki z
otrębami700 g
pszennej mąki2 łyżeczki
soliWykonanie:Zagotuj połamane żyto z
wodą i odstaw do napęcznienia na 15 minut. Rozpuść
drożdże w wodzie.Wymieszaj rozpuszczone
drożdże, zakwas,
oliwę, zaparzone żyto i obie
mąki. Zagnieć dosyć luźne ciasto. Ja robię to za pomocą kuchennego asystenta około 5 minut. Po tym czasie dodaj
sól i zagniataj jeszcze przez 10 minut. Przykryj ciasto folią i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wyjmij
chleb na stolnicę i złóż kilka
razy. Znowu przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Powtórz czynność składania, pozostaw ciasto pod przykryciem na 10 minut.Podziel ciasto na cztery równe porcje. Rozciągnij na 4 podłużne placki i ułóż obok siebie w małych odstępach, na blasze wyłożonej pergaminem.
Łopatką do
chleba podziel placki, oprósz
otrębami, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.Piecz w nagrzanym piekarniku na 250ºC na termoobiegu przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 225 i piecz jeszcze przez drugie 10 minut. Wyjmij
chleb z piekarnika i ostudź na metalowej kratce.

Mimo dużej ilości żytniej
mąki chleb jest bardzo puszysty i wyrośnięty.

Polecane przepisyProsty
chleb z blachyLevain z
lnianym siemieniem i
suszonymi śliwkamiChleb oliwkowy na zakwasieZakwas pszenny i orkiszowe mini
bagietkiChleb pszenno żytni na zakwasie