ßßß
Dyniowa focaccia z chorizo i oliwkamiSkładniki: na 1 prostokątną focaccia225 g dyniowego musu100 g mąki graham700 g pszennej mąki25 g świeżych drożdży400 ml zimnej wody100 ml dobrej oliwy + 50 ml do polaniagarść różnego rodzaju oliwek200 g chorizo, u mnie wędzone2 ½ łyżeczki soli
Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj dyniowy mus, oliwę i obie mąki. Zagnieć puszyste ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj sól. Ciasto powinno lekko odchodzić od brzegów naczynia. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie złóż ciasto kilka razy w tak zwaną kopertę, przykryj folią i pozostaw tak na 10 minut. Rozciągnij ciasto w prostokąt wielkości blaszki z piekarnika przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Powciskaj w ciasto oliwki i kawałki chorizo, skrop równomiernie oliwą i piecz w piekarniku nagrzanym na 200ºC i termoobiegu (bez termoobiegu 15 stopni więcej) przez około 30 minut.Polecane przepisyPszenny chleb na zakwasieZupa fasolowa z chorizoBigos z cukinii i chorizoPrzepis na włoski chleb z oliwą z oliwek – focacciaChleb dyniowy na zakwasie