Wykonanie
Dzisiaj ostatni dzień na dodanie przepisu z
dynią, więc jeśli macie jeszcze jakiś pomysł to się pospieszcie. Mój kolejny przepis z
dynią to dyniowa focaccia z chorizo i
oliwkami. Wczoraj byłam na zakupach i przystanęłam przy ladzie z
oliwkami…No i jak widzicie w mojej focaccia paleta różnokolorowych
oliwek. W ostatniej chwili zdecydowałam się dodać jeszcze chorizo. Dobrego nigdy nie za dużo!

Dyniowa focaccia z chorizo i
oliwkamiSkładniki: na 1 prostokątną focaccia225 g
dyniowego musu100 g
mąki graham700 g
pszennej mąki25 g świeżych
drożdży400 ml zimnej
wody100 ml dobrej
oliwy + 50 ml do polaniagarść różnego rodzaju
oliwek200 g chorizo, u mnie wędzone2 ½ łyżeczki
soli
Rozpuść
drożdże w wodzie, dodaj
dyniowy mus,
oliwę i obie
mąki. Zagnieć puszyste ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj
sól. Ciasto powinno lekko odchodzić od brzegów naczynia. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie złóż ciasto kilka
razy w tak zwaną kopertę, przykryj folią i pozostaw tak na 10 minut. Rozciągnij ciasto w prostokąt wielkości blaszki z piekarnika przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Powciskaj w ciasto
oliwki i kawałki chorizo,
skrop równomiernie
oliwą i piecz w piekarniku nagrzanym na 200ºC i termoobiegu (bez termoobiegu 15 stopni więcej) przez około 30 minut.Polecane przepisy
Pszenny chleb na zakwasieZupa fasolowa z chorizoBigos z
cukinii i chorizoPrzepis na włoski
chleb z
oliwą z oliwek – focaccia
Chleb dyniowy na zakwasie