Wykonanie
Najprostszy na świecie -
chleb pszenny na drożdżach. Z formy, więc nic nigdzie nie ucieknie. Bez żadnych dodatków, więc jest idealną bazą do wszelkich modyfikacji. Pachnie pięknie, jest mięciutki i delikatny. Smakuje wyśmienicie ze wszelkimi możliwymi dodatkami. Nie da się go zepsuć, więc będzie idealny na pierwszy własnoręcznie upieczony
chleb.Znalazłam go w niemalże pachnącej świeżym
pieczywem książce, Bag brød . Potrzebowałam czegoś szybkiego, niewymagającego. Coś, co na pewno mi się uda. I co nie będzie
bułkami, bo akurat mi się znudziły. Ten
chleb jest naprawdę świetny.
Chleb pszenny z formy
Składniki:(na keksówkę 22x11 cm)300 ml letniej
wody25 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
soli1 łyżka
oliwy450 g
mąki pszennejDrożdże wkruszyć do dużej miski. Wlać kilka łyżek
wody, dokładnie wymieszać. Kiedy
drożdże całkowicie się rozpuszczą, dodać resztę
wody,
sól i
oliwę. Połączyć. Partiami dodawać przesianą
mąkę.Ciasto dobrze wyrobić i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie przełożyć do wysmarowanej
masłem formy i odstawić na kolejne 30 minut.Piec w 200 st. C. przez 40-50 minut.Wystudzić na kratce.Smacznego!Coś jesień odbiera mi chęć na pisanie długich wstępów...