ßßß Cookit - przepis na Chleb razowy z pestkami dyni na zakwasie

Chleb razowy z pestkami dyni na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Zapraszam dzisiaj Państwa, do wspólnego wypieku chleba, takiego prawdziwego bez konserwantów, ulepszaczy i spulchniaczy. Smacznego, zdrowego i pożywnego, takiego, który nie traci świeżości przez dobrych kilka dni.
Zapraszam!
Składniki:
Na zaczyn:
- 1/2 szklanki aktywnego zakwasu żytniego
- 120 ml wody
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 2 łyżki mąki razowej pszennej
Wszystkie składniki mieszamy w misce, pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin.
Składniki na ciasto właściwe:
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szkl siemienia lnianego
- opakowanie pestek z dyni
- 2 szklanki przegotowanej letniej wody
- płaska łyżka soli
- 1/5 opakowania świeżych drożdży
- łyżka oliwy z oliwek
- olej do wysmarowania blaszek (najlepsze są tzw. keksówki)
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy około 15 minut. Ciasto przekładamy do wysmarowanych olejem keksówek, do połowy blaszki. Jak ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, wstawiamy do pieca. Ja swój chleb piekę w piekarniku gazowym na 4, około 1godziny 20 minut.
Pozdrawiam i życzę Smacznego!
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2014/03/chleb-razowy-z-pestkami-dyni-na-zakwasie.html