Wykonanie


Zapraszam dzisiaj Państwa, do wspólnego wypieku
chleba, takiego prawdziwego bez konserwantów, ulepszaczy i spulchniaczy. Smacznego, zdrowego i pożywnego, takiego, który nie
traci świeżości przez dobrych kilka dni.Zapraszam!

Składniki:Na zaczyn:- 1/2 szklanki aktywnego zakwasu żytniego- 120 ml
wody- 1/2 szklanki
mąki żytniej- 2 łyżki
mąki razowej pszennejWszystkie składniki mieszamy w misce, pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin.Składniki na ciasto właściwe:- 2 szklanki
mąki pszennej razowej- 1 szklanka
mąki pszennej- 1/2 szkl
siemienia lnianego- opakowanie pestek z dyni- 2 szklanki przegotowanej letniej
wody- płaska łyżka
soli- 1/5 opakowania świeżych
drożdży- łyżka
oliwy z oliwek-
olej do wysmarowania blaszek (najlepsze są tzw. keksówki)Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy około 15 minut. Ciasto przekładamy do wysmarowanych
olejem keksówek, do połowy blaszki. Jak ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, wstawiamy do pieca. Ja swój
chleb piekę w piekarniku gazowym na 4, około 1godziny 20 minut.

Pozdrawiam i życzę Smacznego!