ßßß Cookit - przepis na Bułeczki żytnie

Bułeczki żytnie

nazwa

Wykonanie

Dziś mija dokładnie miesiąc od kiedy na blogu powstał 1 wpis :)
Dziś mamy już 27 przepis wiem, że większość jest prosta wręcz banalna ale czasem takie przepisy też są potrzebne :)
Dziś będzie obiecany dodatek do wczorajszego pasztetu albo odwrotnie to pasztet jest doskonałym dodatkiem :)
2 szklanki mąki żytniej
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek
30 g drożdży
pół szklanki letniej wody
łyżeczka soli
szczypta cukru
otręby, słonecznik, siemię lniane
Do miski przesiać mąkę, dodać sól cukier, wlać oliwę. W wodzie rozpuścić drożdże (woda nie może być zbyt gorąca bo ciasto nie urośnie). Rozpuszczone drożdże wlać do miski z mąką, dodać nasiona słonecznika, siemię lniane. Wyrobić ciasto ręką- powinno swobodnie odstawać od dłoni.
Ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na kulki z których forujemy bułeczki, spód obtoczyć otrębami, a na górę można posypać słonecznikiem. Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ponownie na 30 min
Piec ok 20-25 min w temperaturze 200 stopni
Po wyjęciu posmarować zimną wodą .
Studzić na kratce
Źródło:http://smerfetkagotuje.blogspot.com/2013/05/bueczki-zytnie_24.html