Wykonanie
Dziś mija dokładnie miesiąc od kiedy na blogu powstał 1 wpis :)Dziś mamy już 27 przepis wiem, że większość jest prosta wręcz
banalna ale czasem takie przepisy też są potrzebne :)Dziś będzie obiecany dodatek do wczorajszego pasztetu albo odwrotnie to pasztet jest doskonałym dodatkiem :)
2 szklanki
mąki żytniej1 szklanka
mąki pszennej1 łyżka
oliwy z oliwek30 g
drożdżypół szklanki letniej
wodyłyżeczka
soliszczypta
cukruotręby,
słonecznik,
siemię lnianeDo miski przesiać
mąkę, dodać
sól cukier, wlać
oliwę. W wodzie rozpuścić
drożdże (
woda nie może być zbyt gorąca bo ciasto nie urośnie). Rozpuszczone
drożdże wlać do miski z
mąką, dodać
nasiona słonecznika,
siemię lniane. Wyrobić ciasto ręką- powinno swobodnie odstawać od dłoni.
Ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na kulki z których forujemy bułeczki, spód obtoczyć
otrębami, a na górę można posypać
słonecznikiem. Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ponownie na 30 min
Piec ok 20-25 min w temperaturze 200 stopniPo wyjęciu posmarować zimną
wodą .Studzić na kratce