ßßß
2 szklanki mąki żytniej1 szklanka mąki pszennej1 łyżka oliwy z oliwek30 g drożdżypół szklanki letniej wodyłyżeczka soliszczypta cukruotręby, słonecznik, siemię lnianeDo miski przesiać mąkę, dodać sól cukier, wlać oliwę. W wodzie rozpuścić drożdże (woda nie może być zbyt gorąca bo ciasto nie urośnie). Rozpuszczone drożdże wlać do miski z mąką, dodać nasiona słonecznika, siemię lniane. Wyrobić ciasto ręką- powinno swobodnie odstawać od dłoni.
Ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na kulki z których forujemy bułeczki, spód obtoczyć otrębami, a na górę można posypać słonecznikiem. Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ponownie na 30 min
Piec ok 20-25 min w temperaturze 200 stopniPo wyjęciu posmarować zimną wodą .Studzić na kratce