ßßß Cookit - przepis na Podpłomyki do grilla

Podpłomyki do grilla

nazwa

Wykonanie

Grill sezon w pełni, pogoda wciąż dopisuje, a u nas jak zwykle grillowo i wesoło. Ostatnio zaskoczyłam rodzinę i znajomych pysznym chlebem do grilla. Upiekłam jak ja to nazywam podpłomyki, a więc małe płaskie chlebki, które podprawiłam na ostro. Poza tym dodałam mnóstwo pietruszki z czosnkiem. Jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę i znajomych świeżym pieczywem do grilla to polecam właśnie podpłomyki.
Ostatnio wpadła mi w oko strona pod nazwą SuperWnetrze.pl z nietypowymi, kuchennymi gadżetami i nie tylko. Znalazłam tam bardzo fajne doniczki do zawieszenia, które z powodzeniem można wykorzystać do ziół. Kupując świeże zioła zazwyczaj od razu je przesadzam w większe doniczki i cieszę się ich zapachem i dobrą jakością przez dłuższy okres czasu. Moje doniczki już w drodze, wybrałam białe, bo takie pasują w mojej kuchni. Poza tym takie same doniczki można nabyć w zielonym kolorze.
Ale z powrotem do przepisu na podpłomyki do grilla. Piekłam ten chleb już dwa razy, a dzisiaj to już trzecie podejście. Te podpłomyki po prostu nie tracą na popularności! Piekłam je z fetą , kozim serem, a dzisiaj upiekłam je z polskim, poczciwym, tłustym twarogiem. Pychotka!
Składniki: na 20 chlebków
1200 ml (około 900 g) mąki pszennej do chleba
100 ml ( 80 g)mąki pszennej z pełnego przemiału
½ l wody, zimnej
300 ml pszennego zakwasu, aktywnego
2 łyżki miodu
4 łyżki oliwy
drożdże, kulka wielkości zielonego groszku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
200 ml posiekanej natki pietruszki
4 duże czosnki, lub wedle smaku
1 łyżeczka wędzonych płatków chili
½ łyżeczki grubozmielonego pieprzu
150 g twarogu
2 ½ łyżeczki soli
Rozpuść drożdże w wodzie z dodatkiem miodu, oliwy i zakwasu. Dodaj obie mąki i zacznij zagniatać ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Podczas wyrabiania chlebowego ciasta dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę, szczypiorek, sól i przyprawy.
Kiedy ciasto już jest w pełni wyrobione i pojawią się nitki glutenu dodaj pokruszony twaróg. Przykryj ciasto chlebowe szczelnie folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy po czym włóż do misy, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia znowu na godzinę. Powtórz składanie i zostaw ciasto na 15 minut, aby odpoczęło.
Uformuj 20 okrągłych płaskich placków, ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz chlebki na 225ºC w termoobiegu lub na 250ºC bez termoobiegu przez około 10 minut.
Ten chlebek pasuje świetnie do grillowanego mięsa, ryb, sosów czy wszelkiego rodzaju past jak na przykład hummus .
Polecane przepisy
Chlebki podpłomyki z ciecierzycą
Łosoś z grilla z lekką sałatką
Pstrąg z grilla
Muhammara dip z grillowanej papryki i włoskich orzechów
Kurczak grillowany w pomadzie miodowej
Źródło:http://codojedzenia.pl/podplomyki-do-grilla