Wykonanie
Grill sezon w pełni, pogoda wciąż dopisuje, a u nas jak zwykle grillowo i wesoło. Ostatnio zaskoczyłam rodzinę i znajomych pysznym
chlebem do grilla. Upiekłam jak ja to nazywam podpłomyki, a więc małe płaskie
chlebki, które podprawiłam na ostro. Poza tym dodałam mnóstwo
pietruszki z
czosnkiem. Jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę i znajomych świeżym
pieczywem do grilla to polecam właśnie podpłomyki.Ostatnio wpadła mi w oko strona pod nazwą SuperWnetrze.pl z nietypowymi, kuchennymi gadżetami i nie tylko. Znalazłam tam bardzo fajne doniczki do zawieszenia, które z powodzeniem można wykorzystać do
ziół. Kupując świeże
zioła zazwyczaj od razu je przesadzam w większe doniczki i cieszę się ich zapachem i dobrą jakością przez dłuższy okres czasu. Moje doniczki już w drodze, wybrałam białe, bo takie pasują w mojej kuchni. Poza tym takie same doniczki można nabyć w zielonym kolorze.

Ale z powrotem do przepisu na podpłomyki do grilla. Piekłam ten
chleb już dwa
razy, a dzisiaj to już trzecie podejście. Te podpłomyki po prostu nie
tracą na popularności! Piekłam je z
fetą ,
kozim serem, a dzisiaj upiekłam je z polskim, poczciwym, tłustym
twarogiem. Pychotka!Składniki: na 20
chlebków1200 ml (około 900 g)
mąki pszennej do
chleba100 ml ( 80 g)
mąki pszennej z pełnego przemiału½ l
wody, zimnej300 ml pszennego zakwasu, aktywnego2 łyżki
miodu4 łyżki
oliwydrożdże, kulka wielkości
zielonego groszku2 łyżki posiekanego
szczypiorku200 ml posiekanej
natki pietruszki4 duże
czosnki, lub wedle smaku1 łyżeczka wędzonych
płatków chili½ łyżeczki grubozmielonego
pieprzu150 g
twarogu2 ½ łyżeczki
soli
Rozpuść
drożdże w wodzie z dodatkiem
miodu,
oliwy i zakwasu. Dodaj obie
mąki i zacznij zagniatać ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Podczas wyrabiania
chlebowego ciasta dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek, posiekaną
pietruszkę,
szczypiorek,
sól i
przyprawy.Kiedy ciasto już jest w pełni wyrobione i pojawią się
nitki glutenu dodaj pokruszony
twaróg. Przykryj ciasto
chlebowe szczelnie folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka
razy po czym włóż do misy, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia znowu na godzinę. Powtórz składanie i zostaw ciasto na 15 minut, aby odpoczęło.Uformuj 20 okrągłych płaskich placków, ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz
chlebki na 225ºC w termoobiegu lub na 250ºC bez termoobiegu przez około 10 minut.

Ten chlebek pasuje świetnie do grillowanego
mięsa, ryb,
sosów czy wszelkiego rodzaju past jak na przykład hummus .Polecane przepisy
Chlebki podpłomyki z
ciecierzycąŁosoś z grilla z lekką
sałatkąPstrąg z grillaMuhammara dip z grillowanej
papryki i
włoskich orzechówKurczak grillowany w pomadzie miodowej