ßßß
Ale z powrotem do przepisu na podpłomyki do grilla. Piekłam ten chleb już dwa razy, a dzisiaj to już trzecie podejście. Te podpłomyki po prostu nie tracą na popularności! Piekłam je z fetą , kozim serem, a dzisiaj upiekłam je z polskim, poczciwym, tłustym twarogiem. Pychotka!Składniki: na 20 chlebków1200 ml (około 900 g) mąki pszennej do chleba100 ml ( 80 g)mąki pszennej z pełnego przemiału½ l wody, zimnej300 ml pszennego zakwasu, aktywnego2 łyżki miodu4 łyżki oliwydrożdże, kulka wielkości zielonego groszku2 łyżki posiekanego szczypiorku200 ml posiekanej natki pietruszki4 duże czosnki, lub wedle smaku1 łyżeczka wędzonych płatków chili½ łyżeczki grubozmielonego pieprzu150 g twarogu2 ½ łyżeczki soli
Rozpuść drożdże w wodzie z dodatkiem miodu, oliwy i zakwasu. Dodaj obie mąki i zacznij zagniatać ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Podczas wyrabiania chlebowego ciasta dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę, szczypiorek, sól i przyprawy.Kiedy ciasto już jest w pełni wyrobione i pojawią się nitki glutenu dodaj pokruszony twaróg. Przykryj ciasto chlebowe szczelnie folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy po czym włóż do misy, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia znowu na godzinę. Powtórz składanie i zostaw ciasto na 15 minut, aby odpoczęło.Uformuj 20 okrągłych płaskich placków, ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz chlebki na 225ºC w termoobiegu lub na 250ºC bez termoobiegu przez około 10 minut.
Ten chlebek pasuje świetnie do grillowanego mięsa, ryb, sosów czy wszelkiego rodzaju past jak na przykład hummus .Polecane przepisyChlebki podpłomyki z ciecierzycąŁosoś z grilla z lekką sałatkąPstrąg z grillaMuhammara dip z grillowanej papryki i włoskich orzechówKurczak grillowany w pomadzie miodowej