ßßß Cookit - przepis na Burgery z łososia i czerwonej fasoli

Burgery z łososia i czerwonej fasoli

nazwa

Wykonanie

Składniki
8 sztuk
700 g łososia, oczyszczonego z ości i skóry
1 szklanka (250 ml) odsączonej czerwonej fasoli z puszki
sól i pieprz
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku (lub słodkiej)
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
1 łyżka posiekanej cebuli
Sałatka z awokado (2 porcje):
1 awokado
2 łyżki soku z limonki
4 zielone marynowane papryczki jalapenos, odsączone z zalewy
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie
Mięso łososia grubo zmielić lub posiekać, wymieszać z fasolą rozgniecioną widelcem (łososia i fasolę możemy też zmielić w maszynce do mięsa o dużych oczkach). Doprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką, wymieszać ze szczypiorkiem.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, chilli i cebulę. Smażyć przez kilka minut, mieszając co chwilkę, lekko rumieniąc składniki. Zdjąć z patelni i wymieszać z łososiem i fasolą. Uformować burgery i grillować na ruszcie lub patelni grillowej przez około 2 - 3 minuty z każdej strony (lub krócej, ważne jest to, aby nie przesuszyć łososia). Można też smażyć na patelni beztłuszczowej lub na oleju.
Podawać zgodnie z upodobaniami, np. w grillowanej bułce lub z ryżem, oraz z sałatką z awokado.
Propozycja podania
Sałatka z awokado: awokado opłukać, przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wyjąć miąższ, pokroić w kostkę i włożyć do miseczki. Posolić, skropić sokiem z limonki, dodać szczypiorek i posiekane papryczki jalapenos . Delikatnie wymieszać.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/fasolka/burgery_z_lososia_fasolki/przepis.html