Wykonanie
Składniki8 sztuk700 g
łososia, oczyszczonego z ości i skóry1 szklanka (250 ml) odsączonej
czerwonej fasoli z puszki
sól i
pieprz1 łyżeczka wędzonej
papryki w proszku (lub słodkiej)2 łyżki drobno posiekanego
szczypiorku1 łyżeczka
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnku, drobno posiekane2 łyżeczki drobno posiekanej
papryczki chili1 łyżka posiekanej
cebuliSałatka z
awokado (2 porcje):1
awokado2 łyżki
soku z limonki4 zielone marynowane papryczki jalapenos, odsączone z zalewy1 łyżka posiekanego
szczypiorkuPrzygotowanie
Mięso łososia grubo zmielić lub posiekać, wymieszać z
fasolą rozgniecioną widelcem (
łososia i
fasolę możemy też zmielić w maszynce do
mięsa o dużych oczkach). Doprawić
solą,
pieprzem, wędzoną
papryką, wymieszać ze
szczypiorkiem.Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać
czosnek,
chilli i
cebulę. Smażyć przez kilka minut, mieszając co chwilkę, lekko rumieniąc składniki. Zdjąć z patelni i wymieszać z
łososiem i
fasolą. Uformować burgery i grillować na ruszcie lub patelni grillowej przez około 2 - 3 minuty z każdej strony (lub krócej, ważne jest to, aby nie przesuszyć
łososia). Można też smażyć na patelni beztłuszczowej lub na
oleju.Podawać zgodnie z upodobaniami, np. w grillowanej
bułce lub z
ryżem, oraz z
sałatką z
awokado.Propozycja podania
Sałatka z
awokado:
awokado opłukać, przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wyjąć miąższ, pokroić w kostkę i włożyć do miseczki. Posolić, skropić
sokiem z limonki, dodać
szczypiorek i posiekane papryczki jalapenos . Delikatnie wymieszać.