Wykonanie
Stęskniliśmy się za pizzą, więc dzisiaj na obiad była uczta. Upiekłam pyszną pizzę bianco z mielonym
mięsem. Pizza bianco, tak, bo zamiast tradycyjnego
pomidorowego sosu do pizzy użyłam creme fraiche. Bardzo lubię pizzą z mielonym
mięsem. Ostatnio robiłam pizza z kebab . Dziś nie miałam resztek kebabu, ale za to paczkę mielonego, które usmażyłam z
czosnkiem i
rozmarynem.

Pizza bianco wyszła pyszna, uwiodła nas bogactwem smaków i kolorów. Moja najlepsza pizza! Oto przepisSkładniki: na 2 pizzaSpód do pizzy500 g
mąki, 50 g zamień na
grahamkę15 g
drożdży350- 400 ml
mleka, w zależności od rodzaju
mąkisól do smakuNadzienie do pizzy350 g
mielonego mięsa, mieszanego3 ząbki
czosnku½ łyżeczki suszonego
rozmarynu2 czubate łyżki creme fraiche1 mała
czerwona cebulapudełko koktajlowych
pomidorków1
czerwona paprykagarść
rukoli do dekoracji
sól i
pieprz do smaku
oregano do
pomidorków
Rozpuść
drożdże w
mleku, dodaj
oliwę, obie
mąki i
sól. Zagnieć elastyczne ciasto, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. W międzyczasie ugrilluj
paprykę i oczyść ze skórki i nasion. Lekko
posól. Przekrój
pomidorki, na pół,
skrop oliwą , posyp
solą,
oregano i wrzuć je do piekarnika na grill na 10 minut.
Mięso podsmaż na
oleju z dodatkiem
czosnku przeciśniętego przez praskę.
Posól i popieprz. Przesuszoną
mozzarella utrzyj na tarce.Rozwałkuj ciasto na dwa placki i i piecz
spody w nagrzanym piekarniku na 250ºC na termoobiegu przez 5 minut.
Spody dostaną pęcherzy, prawie jak
pita chleb . Wyjmij i od razu rozsmaruj creme fraiche, a następnie nałóż usmażone
mięso i
czerwoną cebulę, pokrojoną w piórka. Posyp startą
mozzarella a na wierzchu ułóż
pomidory i grillowaną
paprykę. Zapiecz pizzę przez 5-7 minut, aż
ser się rozpuści i będzie ciągnący.Polecane przepisyPizza ze
szparagami i
fetaCapricciosa czyli kapryśna pizza z
szynką,
pieczarkami i
seremPrzepis na kebab pizzaMini lasagne z
kurkamiPstrąg z grilla