Wykonanie
Pizzerinki czyli mini pizze smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno, dlatego sprawdzają się na wycieczce czy jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły.Moja propozycja jest bogata w składniki i użyłam też eksperymentalnie
mięsa mielonego, które jak najbardziej sprawdziło się w pizzerinkach, ale oczywiście dodatki mogą być dowolne - co kto lubi ;)Składniki: (na 6-7 sztuk)na ciasto:

2 szklanki
mąkiszczypta
soliszczypta
cukru7 g suchych
drożdżyszklanka cieplej
wody1 łyżka
olejudodatki:300 g
mięsa mielonego6-7 plasterków
szynki300 g
pieczarek2
czerwone cebule½
czerwonej papryki2 małe
ogórki kiszone250 g
seraulubiony
sos pomidorowy lub dobrej jakości
ketchupsól,
pieprzoregano,
ostra paprykaPrzygotowanie:Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy ręcznie około 5 min aż ciasto będzie jednolite, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.W tym czasie kroimy w kostkę
paprykę i
cebulę oraz w plasterki
pieczarki, a następnie podsmażamy je na łyżce
oleju. Na drugiej patelni smażymy doprawione
solą i
pieprzem mięso mielone, bez użycia tłuszczu, gdyż wytopi się on z
mięsa.
Ogórki kiszone kroimy na plasterki, a
ser ścieramy na tarce.Blachę obsypujemy
mąką. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy średniej wielkości koła (np. miseczką) i układamy je na blachę.Na wyłożone okrągłe pizzerinki nakładamy
sos pomidorowy (ewentualne
ketchup), a następnie nakładamy na każdą składniki : plasterek
szynki,
mięso mielone, podsmażone warzywa,
ogórek kiszony, posypujemy
serem i doprawiamy
oregano oraz
ostrą papryką.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut.Smacznego :)