ßßß Cookit - przepis na Pizzerinki z mięsem mielonym.

Pizzerinki z mięsem mielonym.

nazwa

Wykonanie

Pizzerinki czyli mini pizze smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno, dlatego sprawdzają się na wycieczce czy jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły.
Moja propozycja jest bogata w składniki i użyłam też eksperymentalnie mięsa mielonego, które jak najbardziej sprawdziło się w pizzerinkach, ale oczywiście dodatki mogą być dowolne - co kto lubi ;)
Składniki: (na 6-7 sztuk)
na ciasto:
2 szklanki mąki
szczypta soli
szczypta cukru
7 g suchych drożdży
szklanka cieplej wody
1 łyżka oleju
dodatki:
300 g mięsa mielonego
6-7 plasterków szynki
300 g pieczarek
2 czerwone cebule
½ czerwonej papryki
2 małe ogórki kiszone
250 g sera
ulubiony sos pomidorowy lub dobrej jakości ketchup
sól, pieprz
oregano, ostra papryka
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy ręcznie około 5 min aż ciasto będzie jednolite, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
W tym czasie kroimy w kostkę paprykę i cebulę oraz w plasterki pieczarki, a następnie podsmażamy je na łyżce oleju. Na drugiej patelni smażymy doprawione solą i pieprzem mięso mielone, bez użycia tłuszczu, gdyż wytopi się on z mięsa. Ogórki kiszone kroimy na plasterki, a ser ścieramy na tarce.
Blachę obsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy średniej wielkości koła (np. miseczką) i układamy je na blachę.
Na wyłożone okrągłe pizzerinki nakładamy sos pomidorowy (ewentualne ketchup), a następnie nakładamy na każdą składniki : plasterek szynki, mięso mielone, podsmażone warzywa, ogórek kiszony, posypujemy serem i doprawiamy oregano oraz ostrą papryką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/04/pizzerinki-z-miesem-mielonym.html