ßßß Cookit - przepis na Nadziane bułki drożdżowe z serem

Nadziane bułki drożdżowe z serem

nazwa

Wykonanie

Pomysł pochodzi z bloga "Kuchnia w czekoladzie" . Kiedy zobaczyłam te bułeczki wiedziałam, że wkrótce je zrobię. :-) Nie zmieniałam nic jeśli chodzi o ciasto - wyszło idealne! Ale wybrałam inny farsz. Pyszne, lekkie, mięciutkie - wspaniałe!
(Z podanej porcji wychodzi 16 sztuk)
Ciasto:
2,5 szklanki mąki
szklanka mleka
3 łyżeczki cukru
50g drożdży
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
Farsz:
1 duża cebula
1/4 czerwonej papryki
10 średniej wielkości pieczarek
100g szynki
garść kukurydzy z puszki
olej do podsmażenia
przyprawy: papryka słodka, ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany
+ ser do posypania
Przygotowujemy szklankę i naczynie o większej średnicy do wykrawania kółek.
1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże oraz cukier.
2. W misce umieszczamy mąkę, dodajemy sól, rozczyn oraz olej. Zagniatamy na gładkie ciasto, jeśli ciasto zbyt mocno się klei, podsypujemy mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
3. Cebulę, paprykę i szynkę kroimy. Pieczarki tarkujemy. Na patelni podsmażamy cebulę razem z papryką. Kiedy cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością wody (dzięki temu warzywa zmiękną). Kiedy woda wyparuje, wrzucamy i podsmażamy pieczarki. Dusimy całość do ponownego wyparowania wody. Na końcu dodajemy kukurydzę i szynkę. Odstawiamy do ostygnięcia.
4. Ciasto rozwałkowujemy na blacie. Nie może być zbyt cienkie. Większym naczyniem wykrawamy kółka, nakładamy farsz, przykrywamy drugim, i zlepiamy krawędzie. Mniejszą szklanką ponownie wykrawamy kółka.
5. Ciasto, które "odcinamy", zbieramy i powtarzamy czynność z punktu 4 - aż do momentu kiedy ciasto się skończy.
6. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, na każdą nakładamy starkowany ser. Pozostawiamy bułki do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni, przez około 15 minut, do momentu aż będę złote.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/11/nadziane-buki-drozdzowe-z-serem.html