ßßß
Muffiny brownies to również całkiem wegetariański wypiek. Bardzo lubię takie wypieki, kiedy w domu zabraknie mi mąki, jajek czy masła. Wtedy taki przepis na wegetariańskie muffiny brownies jak znalazł. Poza tym te muffiny brownies są niesamowite w smaku. Dodatek masła orzechowego, które z powodzeniem zastępuje tradycyjne masło czy olej, w połączeniu z czekoladą i płatkami owsianymi nadaje muffinom niesamowity smak.
Składniki:12 muffiny brownies250 ml jogurtu150 ml masła arachidowego200 ml brązowego cukru1 łyżeczka sody oczyszczonej5 ml błyskawicznych płatków owsianych, zmielonych4 łyżki kakao1 łyżeczka waniliowego extraktu250 ml czekoladowych chipsów, lub posiekanej czekolady100 ml orzeszków ziemnych, solonychWykonanie:Zmiksuj masło arachidowe z jogurtem i cukrem.Dodaj zmielone płatki owsiane, sodę, extrakt i kakao. Zmiksuj. Na koniec dodaj czekoladowe chipsy i orzechy. Wymieszaj.Foremkę muffinową na 12 muffinów posmaruj olejem i napełnij do ¾ objętości foremek. Piecz muffiny brownies na 175ºC (termoobieg) przez 15 minut.
Polecane przepisyMuffinki z awokadoMuffiny mocno czekoladowe z kawałkami czekoladyMuffinki śniadaniowe z morelami, rodzynkami i słonecznikiemMuffinki z truskawkami i polentąMuffinki jagodowe z limonkowym lukrem