ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta, mielone i ziemniaki czyli tradycyjnie

Młoda kapusta, mielone i ziemniaki czyli tradycyjnie

nazwa

Wykonanie

Duszona młoda kapusta, świeżo usmażone mielone kotlety i młode ziemniaki obficie posypane koperkiem…tradycyjny obiad latem niemalże na każdym polskim stole, nie sądzicie?
Taki właśnie obiad ugotowałam dla mojej rodzinki. Wszyscy jedli, że aż im się uszy trzęsły. “Czemu nie robisz zimą takiego obiadu? ” zapytało moje dziecko. Wytłumaczyłam, że to danie sezonowe, a poza tym smakuje lepiej jak się na nie czeka cały rok. Przyrządzam młodą kapustę przynajmniej raz w tygodniu z różnymi rodzajami mięsa, z ziemniakami lub kaszą i jakoś nigdy nam się nie nudzi.
Pewnie macie swój ulubiony przepis na młodą kapustę i mielone. Lubię gotować młodą kapustę z dodatkiem marchewki, laurowego liścia i mnóstwo zieleniny. Lubię kiedy kapusta jest nieprzegotowana i zawiera mało płynu. Do młodej kapusty nie dodaję wyszukanych przypraw. Czarny pieprz świeżo i grubo mielony w zupełności wystarczy.
Młoda kapusta duszona
Składniki:
5-6 porcji
1 główka młodej kapusty średniej wielkości
1 młoda cebula, duża ze szczypiorem
4 młode marchewki
4 łyżki posiekanej pietruszki, koperku i szczypiorku
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 liść laurowy
czarny pieprz, grubozmielony
100 ml wody
sól do smaku
Poszatkuj kapustę i włóż do dużego garnka, wlej wodę. Pokrój w kostkę cebulę i czosnek. Podsmaż na oliwie i dodaj do kapusty z pokrojoną marchewką, ziołami i laurowym liściem. Posól lekko, popieprz, dodaj wodę i gotuj kapustę przez 30 minut. Przykryj garnek pokrywką.
Mielone kotlety najczęściej robię bez dodatku tartej bułki. Lubię mielone miękkie i puszyste. Takie właśnie są jeśli dodam śmietankę i utartą cebulę.
Kotlety mielone
12 sztuk
1kg mielonego, u mnie 50/50 wieprzowo wołowe
1 duża cebula
2 łyżki posiekanej pietruszki
100 ml śmietanki
1 łyżka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Włóż do głębokiej miski, dodaj śmietankę i zmiksuj. Zamiast trzeć cebulę na tarce polecam zmiksować. Effekt ten sam, a i obędzie się bez łez i obtartych palców. Dodaj mięso, pietruszkę, sól i pieprz i wymieszaj farsz na jednolitą masę. Uformuj 12 okrągłych kotletów i smaż na rozgrzanym oleju, po około 3 minuty z każdej strony.
Podaj mielone z młodą kapustą i ziemniaczkami z koperkiem. Smacznego!
Polecane przepisy
Pyszne gołąbki z młodej kapusty i z couscous
Letnia surówka z młodej kapusty
Domowe gołąbki z młodej kapusty i bulgur
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Orientalne ziemniaki z kurkami na ostro
Źródło:http://codojedzenia.pl/mloda-kapusta-mielone-i-ziemniaki-czyli-tradycyjnie