Wykonanie
Duszona
młoda kapusta, świeżo usmażone mielone kotlety i
młode ziemniaki obficie posypane
koperkiem…tradycyjny obiad latem niemalże na każdym polskim
stole, nie sądzicie?Taki właśnie obiad ugotowałam dla mojej rodzinki. Wszyscy jedli, że aż im się uszy trzęsły. “Czemu nie robisz zimą takiego obiadu? ” zapytało moje dziecko. Wytłumaczyłam, że to danie sezonowe, a poza tym smakuje lepiej jak się na nie czeka cały rok. Przyrządzam
młodą kapustę przynajmniej raz w tygodniu z różnymi rodzajami
mięsa, z
ziemniakami lub
kaszą i jakoś nigdy nam się nie nudzi.
Pewnie macie swój ulubiony przepis na
młodą kapustę i mielone. Lubię gotować
młodą kapustę z dodatkiem
marchewki,
laurowego liścia i mnóstwo
zieleniny. Lubię kiedy
kapusta jest nieprzegotowana i zawiera mało płynu. Do
młodej kapusty nie dodaję wyszukanych przypraw.
Czarny pieprz świeżo i grubo mielony w zupełności wystarczy.
Młoda kapusta duszonaSkładniki:5-6 porcji1 główka
młodej kapusty średniej wielkości1
młoda cebula, duża ze
szczypiorem4
młode marchewki4 łyżki posiekanej
pietruszki,
koperku i
szczypiorku2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy1
liść laurowyczarny pieprz, grubozmielony100 ml
wodysól do smaku
Poszatkuj
kapustę i włóż do dużego garnka, wlej
wodę. Pokrój w kostkę
cebulę i
czosnek. Podsmaż na
oliwie i dodaj do
kapusty z pokrojoną
marchewką,
ziołami i
laurowym liściem.
Posól lekko, popieprz, dodaj
wodę i gotuj
kapustę przez 30 minut. Przykryj garnek pokrywką.Mielone kotlety najczęściej robię bez dodatku
tartej bułki. Lubię mielone miękkie i puszyste. Takie właśnie są jeśli dodam
śmietankę i utartą
cebulę.Kotlety mielone12 sztuk1kg mielonego, u mnie 50/50 wieprzowo wołowe1 duża
cebula2 łyżki posiekanej
pietruszki100 ml
śmietanki1 łyżka
soli1 łyżeczka
czarnego pieprzuPokrój
cebulę i
czosnek w kostkę. Włóż do głębokiej miski, dodaj
śmietankę i zmiksuj. Zamiast trzeć
cebulę na tarce polecam zmiksować. Effekt ten sam, a i obędzie się bez łez i obtartych palców. Dodaj
mięso,
pietruszkę,
sól i
pieprz i wymieszaj farsz na jednolitą masę. Uformuj 12 okrągłych kotletów i smaż na rozgrzanym
oleju, po około 3 minuty z każdej strony.Podaj mielone z
młodą kapustą i ziemniaczkami z
koperkiem. Smacznego!Polecane przepisyPyszne gołąbki z
młodej kapusty i z couscousLetnia surówka z
młodej kapustyDomowe gołąbki z
młodej kapusty i bulgur
Polędwiczki wieprzowe w
sosie grzybowymOrientalne
ziemniaki z
kurkami na ostro