Wykonanie
Składniki:1
młoda kapusta1 pęczek
koperku2
młode marchewki1
pietruszka1
cebula10 dag
kiełbasyprzyprawy:
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowyoliwaWykonanie
Kapustę szatkujemy,
młodą marchewkę i
pietruszkę kroimy w cienkie plasterki, natomiast
kiełbasę i
cebulę w kosteczkę.
Cebulę podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, jak uzyska złoty kolor dodajemy
kiełbaskę.Do 5l garnka nalewamy szklankę
wody i dodajemy poszatkowaną
kapustę, pokrojone warzywa oraz
kiełbasę i
cebulę. Danie przyprawiamy
solą,
pieprzem,
papryką,
zielem angielskim i
liściem laurowym. Dusimy na małym ogniu przez około 40 minut, aż
kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany
koperek.Uwaga.
Kapustę można zaprawić
mąką lub zasmażką ale ja wolę lżejszą wersjęPodawać z
pieczywem lub
ziemniakami.