Wykonanie
Środek lata, a nam się zachciało makowca. Makowiec japoński to przepis świąteczny, a ja dzisiaj upiekłam letnią wersję tego przepisu, mianowicie makowiec z
malinami . Pyszny makowiec, do którego na pewno zatęsknię zimą. Ale teraz mamy wspaniałe lato,
malin w pobliskim lesie w brud, więc dzisiaj letni makowiec z
malinami, ślinka cieknie na sam widok!


Zauważyłam prawdziwy wysyp przepisów na ciasta z
makiem na zagranicznych blogach. Jeszcze do niedawna w Szwecji byłam chyba jedyną blogerką, która używała
maku w wypiekach. Teraz tu i …ówdzie choć wciąż nieśmiało pojawiają wypieki z
makiem, a i często polski blog kulinarny jest podawany jako źródło.

Składniki: na okrągłą formę o średnicy 23 cm200 g gotowego zmielonego
maku, (ja użyłam gotowy zmielony z paczki)130 g
masła250 g
cukru pudru1 łyżeczka
waniliowego extraktu5
jajek200 ml świeżych
malin + 100 ml till dekoration3 łyżki
tartej bułki1 łyżka
mąki kukurydzianej (polenta)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaGanaché, tutaj przepisdodatkowo150 ml gęstego soku z
malin (musu), przepisWykonanie:Utrzyj
masło z
cukrem,
wanilią i stopniowo dodaj po jednym
żółtku.Do utartej masy
maślano jajecznej wmieszaj teraz
mąkę z proszkiem,
bułką polentą.Teraz ubij pianę na sztywno i delikatnie wymieszaj z resztą masy, a na koniec dodaj
maliny.Wyłóż ciasto do formy wyłożonej pergaminem i piecz na 160ºC przez około 50 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i dokładnie ostudź.Zrób ganache według proponowanego przepisu. Rozprowadź mus malinowy na powierzchni ciasta, a następnie wylej ganaché i rozprowadź równomiernie. Możesz też pokryć nim boki makowca. Poczekaj z krojeniem ciasta aż ganaché stężeje.


Polecane przepisyPycha makowiec!Świąteczna
strucla z
makiemKruche ciasto z
malinami i puszystą
beząI znowu mi bosko!Amerykańskie pancakes z
malinami i
jagodami