Wykonanie
Ostatnio wszystko tak pędzi. Nawet nie wiem kiedy uciekło mi lato a tak chciałam się z nim jeszcze poprzytulać:) Jedynie ostatnie pudełko
malin przypomina mi za czym
będę tak tęsknic w zimne dni.Zapraszam na pyszne, puszyste i wilgotne ciasto maślane ze świeżymi
malinami.
Składniki: (na tortownice o średnicy 24 cm)WAŻNE ABY SKŁADNIKI MIAŁY TEMPERATURĘ POKOJOWĄ250 g
masła1 szklanka
cukru pudru (następnym razem użyję ciut więcej)2 łyżeczki esencji waniliowej3
jaja2,5 szklanki
maki wymieszanj z 1pełna łyżeczka
proszku do pieczenia2/3 szklanki
mlekamalinyPrzygotowanie:1. Miękkie
masło,
cukier i ekstrakt z
wanilii ucierać mikserem aż uzyskamy puszysta masę.2. Pod koniec ucierania dodawać po jednym
jajku miksując za każdym razem do idealnego połączenia składników.3. Dodać połowę
mąki do masy
maślanej - wymieszać. Dodać połowę
mleka- wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Czynność powtórzyć z pozostałymi składnikami.4. Piekarnik nastawić na temp 180C, przygotować tortownicę wykładając ja papierem.5. Ciasto wylać do formy, na górę wyłożyć
maliny. Piec 60 min do momentu suchego patyczka.
Smacznego:)