Wykonanie
Zakupiłam ostatnio foremki do wypiekania
ciasteczek w formie orzeszków. Jak je zobaczyłam od razu przypomniały mi się dziecięce lata, mama takie piekła :). Wygląd i smak rewelacja. Foremek jest 24 sztuki połówek orzeszka. Z przepisu wyszło mi 30 orzeszków.Orzeszki polecam dla wytrwałych i najlepiej z rana. Pyszny deser, ale czasochłonny.SKŁADNIKI:1,5 szklanki
maki0 , 5 kostki masła/margaryny3 łyżki
cukru pudru1
jajo0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia na
polewę czekoladową;5 łyżek
mleka5 łyżek
cukru pudru3/4 kostki
masła5 łyżek
kakaoWszystkie składniki mieszamy razem, a następnie zagniatamy jednolite gładkie ciasto. Odrywamy po kawałku wyrobione ciasto i w miarę cienka warstwą wylepiamy foremki. Pieczemy w piekarniku na złocisty kolor około 10-13 minut w 180 stopniach C.Po ostygnięciu
ciasteczka wypełniałam
czekoladową polewą (w garnku zagotować
mleko, dodać
cukier puder i
masło; po rozpuszczeniu
masła dodać
kakao i energicznie mieszać) wkładałam do środka
migdała i cały złożony orzeszek zanurzałam w
czekoladzie. Smacznego!