Wykonanie
U Domi w kuchni cały czas trwa już czwarta edycja akcji Muffinkowo, a w piątek rozpoczęła się również czwarta edycja akcji W
malinowym chruśniaku . Postanowiłam zrobić coś co pasowałoby do obu akcji. Wybrałam przepis na proste i szybkie do przygotowania muffinki, które okazały się bardzo smaczne, nieco wilgotne, mięciutkie, słodkie z lekko kwaskową nutą
malin. Przy ich przygotowywaniu korzystałam z TEGO przepisu znalezionego w internecie.
Składniki na 12 muffinek:300 g
mąki130 g
cukru pudru1 łyżeczka
cukru waniliowego1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia125 ml
mleka100 g stopionego
masła2
jajkamaliny1.
Masło roztopić w rondelku, odstawić do ostygnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180 ºC.2.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami:
proszkiem do pieczenia,
cukrem pudrem,
cukrem waniliowym.3. W drugiej misce wymieszać składniki mokre:
jajka,
mleko i ostudzone
masło. Przelać do składników suchych i wymieszać.4. Ciasto nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami.5. Do każdej muffinki wcisnąć kilka
malin.6. Piec ok. 25-30 minut (do suchego patyczka) w trybie grzania góra-dół na środkowej półce piekarnika. Od razu wyjmować z piekarnika i z foremek na kratkę.