Wykonanie
Jeszce tak nie było, żebym na urlopie przygotowywała wpis na bloga. No ale jestem u mamy to zawsze coś
mogę po pichcić. Dlatego gdy zobaczyłam ten przepis nie wahałam się ani chwili. Do tego w lodówce mnóstwo
jagód :) Sami spróbujcie z dowolnym
owocem a się nie zawiedziecie.przepis znalazłam u Kasi :)
Ciasto:550 g
mąki krupczatki3/4 szklanki
cukru pudru3
jajka250 g
masła2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa z
mascarpone:250 g
mascarpone2
jajka2 czubate łyżki
cukru pudruDodatkowo:600 g
jagódcukier puder do posypania
Mąkę łączymy z
cukrem i
proszkiem do pieczenia. Do
mąki dodajemy posiekane
masło i rozcieramy je na kruszonk ę . Następnie dodajemy
jajka i szybko zagniatamy ciasto, podsypując sobie stolnicę
mąką.Ciasto ma być miękkie i delikatne. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Mniejszą część wkładamy do zamrażarki.Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wykładamy spód blaszki i wstawiamy ją do nagrzanego do 180 C piekarnika. Podpiekamy około 13-15 minut (do lekkiego zrumienienia.
Ser miksujemy z
jajkami oraz
cukrem i wykładamy na lekko przestudzone ciasto. Na
ser wysypujemy
jagody, a na
jagody ścieramy schłodzone ciasto. Pieczemy w 180 C ok. 40-45 minut. Do lekkiego zrumienienia kruszonki. Jeszce cieple posypujemy
cukrem pudrem.