Wykonanie
Pochmurny niedzielny poranek? Na taką pogodę nie ma nic lepszego jak odrobina
słodyczy. Dziś mam dla Was fantastyczne babeczki z kremem z
masła orzechowego. Ciasto na te muffinki jak dla mnie jest idealne. Surowe ma dobrą, gęstą konsystencję, ładnie wyrasta, a po upieczeniu jest delikatne i miękkie w środku. Babeczki te robiłem już dwukrotnie i za każdym razem wyszły tak samo dobre. Od dziś ten przepis będzie dla mnie podstawą do kombinowania z innymi wariacjami babeczkowymi.
ciasto (6 babeczek):75 g
mąki75 g
masła50 g
cukru pudru1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasło utrzeć z
cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Wbić
jajko, dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i miksować przez kilka minut do połączenia składników. Gotowe ciasto nakładać do papilotek (po ok. 1 łyżce do każdej). Babeczki piec w 180 ° C przez 25-30 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.krem:100 ml kremówki 36%200 g
mascarpone3-4 łyżki
masła orzechowego1-2 łyżki
cukru pudruKremówkę ubić na sztywno, dodać
mascarpone,
masło orzechowe oraz
cukier i dobrze połączyć. Całość wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką 1M Wiltona i dekorować babeczki zaczynając od środka tworząc większe
okręgi zbliżając się do brzegów babeczki (filmik).Smacznego! :)