ßßß
Dzisiaj zapraszam Was na prosty przepis z młodymi ziemniakami czyli lekką sałatkę z ziemniaków, zielonych szparagów i feta . Uwielbiam takie lekkie sałatki, które można skombinować na poczekaniu, a nawet z resztek obiadowych. Sałatka z ziemniaków inaczej, podprawiona smacznym winegrettem i ziołami, lekko słodka od szparagów, a słona od owczej fety. Spróbujcie sami!Lekka sałatka z ziemniaków, szparagów i fetaSkładniki: na 4 porcje½ kg ugotowanych młodych ziemniaków w mundurkach200 g ugotowanych szparagówgarść rzodkiewek, pokrojonych w plasterki50 g owczej fetapo łyżce posiekanego kopru,szczypiorku i pietruszki2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka francuskiej ostrej musztardy1 łyżka winnego octuWykonanie:Do garnka z odcedzonymi ziemniakami dodaj ugotowane i opłukane pod zimną wodą szparagi i rzodkiewki. Posyp zieleniną.Do małego słoiczka z nakrętką wlej oliwę, ocet,musztardę, posól i popieprz. Zakręć słoik i wstrząśnij nim kilka razy. Gotowym dressingiem polej warzywa i lekko wstrząśnij garnkiem. Wysyp warzywa na półmisek i posyp pokruszoną feta.
Ta sałatka smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. Wspaniała lekka sałatka jako dodatek do grilla czy samodzielne danie na letnią kolację.Polecane przepisySałatka z zielonymi szparagamiSałatka ziemniaczana po meksykańskuPrzepis miesiąca – lekkie sałatki