ßßß Cookit - przepis na Ligawa wołowa z sosem balsamicznym z ziemniakami

Ligawa wołowa z sosem balsamicznym z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
600 g ligawy wołowej
4 łyżeczki musztardy
oliwa
1 szklanka bulionu
1/4 szklanki octu balsamicznego
2 łyżki miodu
1 kg ziemniaków
sałata ze śmietaną (gęstą 18%) i szczypiorkiem
Przygotowanie
Mięso pokroić na cienkie plasterki i dokładnie rozbić tłuczkiem z dwóch stron. Doprawić solą, wysmarować musztardą i oliwą. Odstawić na godzinę do lodówki. Obsmażyć na patelni z dwóch stron po około 2 minuty z każdej, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na patelnię po mięsie wlać bulion z octem balsamicznym, zagotować i wlać do mięsa. Garnek z mięsem przykryć i gotować przez ok. 1 i 1/2 godziny lub piec w piekarniku w 180 stopniach C. W razie potrzeby uzupełnić płyn, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Pod koniec dodać miód.
Podawać z ziemniakami z wody i sałatą ze śmietaną i szczypiorkiem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/ligawa-wolowa-z-sosem-balsamicznym-z-ziemniakami