ßßß
Sałatki po prostu uwielbiam. Mogłabym je jeść cały czas, bez końca. Na śniadanie, obiad i kolację a nawet na deser. A najbardziej mi smakują sałatki latem, pełne zieleni, mieniącej się czerwieni i przebłyskujących innych kolorów. Zdrowo, smacznie i lekko.Staram się zawsze przygotowywać sałatki inaczej, a to dodaje jogurt, a to oliwę. Dodatki także zmieniam w zależności od chęci i nastroju. Bardzo lubię wplatać różne zioła i sałaty. Czasami dodam szynkę, podsmażone kawałki mięsa czy kabanosy. A najbardziej mi smakuje sałatka kartoflana z dodatkami, które mam akurat pod ręką.Taka sałatka spokojnie wystarczy wam na syty obiad, możecie ją także zabrać ze sobą do pracy. Wasze brzuszki będą zadowolone.To już kolejny przepis biorący udział w kampanii "Ziemniaki czy Kartofle". Zachęcam was również do głosowania na mój przepis w kartoflanym pojedynku a także do śledzenia kampanii, mam nadzieję, że znajdziecie tam mnóstwo ciekawych inspiracji na dania z kartoflami. Zajrzyjcie na www.ziemniakiczykartofle.pl.Składniki:- 500 g małych kartofli- 200 g pomidorków koktajlowych- 100 g kabanosów- opakowanie mieszanki sałat- kilka listków szczawiu czerwonego- garść szczypiorku- 4 łyżki jogurtu naturalnego- łyżka oliwy- łyżka musztardy- łyżka miodu- łyżeczka octu balsamicznego- sól, pieprzKartofle myjemy, nie obieramy ich ze skórki. Kroimy na kawałki i wrzucamy je na patelnię z łyżką oleju. Podsmażamy je na niewielkim ogniu, zamykamy pokrywkę i dusimy, aż zmiękną. Jak będzie taka potrzeba możemy wlać odrobinę wody.Na talerzu lub półmisku układamy sałaty. Dodajemy kartofle, pokrojone kabanosy oraz pokrojone pomidorki. Posypujemy listkami szczawiu i szczypiorkiem.Przygotowujemy sos - jogurt mieszamy z oliwą, musztardą, miodem, octem, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Takim sosem polewamy sałatkę.Taką sałatkę możemy zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą w podróż.Smacznego.
Przepis powstał w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.