Wykonanie
Sałatki po prostu uwielbiam. Mogłabym je jeść cały czas, bez końca. Na śniadanie, obiad i kolację a nawet na deser. A najbardziej mi smakują sałatki latem, pełne zieleni, mieniącej się czerwieni i przebłyskujących innych kolorów. Zdrowo, smacznie i lekko.Staram się zawsze przygotowywać sałatki inaczej, a to dodaje
jogurt, a to
oliwę. Dodatki także zmieniam w zależności od chęci i nastroju. Bardzo lubię wplatać różne
zioła i
sałaty. Czasami dodam
szynkę, podsmażone kawałki
mięsa czy
kabanosy. A najbardziej mi smakuje
sałatka kartoflana z dodatkami, które mam akurat pod ręką.Taka
sałatka spokojnie wystarczy wam na syty obiad, możecie ją także zabrać ze sobą do pracy. Wasze brzuszki będą zadowolone.To już kolejny przepis biorący udział w kampanii "
Ziemniaki czy
Kartofle". Zachęcam was również do głosowania na mój przepis w kartoflanym pojedynku a także do śledzenia kampanii, mam nadzieję, że znajdziecie tam mnóstwo ciekawych inspiracji na dania z
kartoflami. Zajrzyjcie na www.ziemniakiczykartofle.pl.Składniki:- 500 g małych
kartofli- 200 g
pomidorków koktajlowych- 100 g
kabanosów- opakowanie mieszanki
sałat- kilka listków szczawiu czerwonego- garść
szczypiorku- 4 łyżki
jogurtu naturalnego- łyżka
oliwy- łyżka
musztardy- łyżka
miodu- łyżeczka
octu balsamicznego-
sól,
pieprzKartofle myjemy, nie obieramy ich ze skórki. Kroimy na kawałki i wrzucamy je na patelnię z łyżką
oleju. Podsmażamy je na niewielkim ogniu, zamykamy pokrywkę i dusimy, aż zmiękną. Jak będzie taka potrzeba możemy wlać odrobinę
wody.Na talerzu lub półmisku układamy
sałaty. Dodajemy
kartofle, pokrojone
kabanosy oraz pokrojone
pomidorki. Posypujemy listkami szczawiu i
szczypiorkiem.Przygotowujemy sos -
jogurt mieszamy z
oliwą,
musztardą,
miodem,
octem, mieszamy i przyprawiamy
solą i
pieprzem. Takim sosem polewamy
sałatkę.Taką
sałatkę możemy zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą w podróż.Smacznego.
Przepis powstał w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji
Owoców i Warzyw.