Wykonanie
W ostatnich dniach kulinarnych inspiracji szukałam na stronach kuchni lidla . Znalazłam interesujacą propozycję, która dzięki interesującej gamie składników, od mieszanki
sałat poprzez
salami,
czerwoną cebulę,
suszone pomidory po marynowane
pieczarki skomponowała się w niebanalną
sałatkę - zapraszam:)
Składniki:małe
ziemniaki, ugotowane: 4 szt.
pieczarki w zalewie octowej : 0,5 słoiczkamała
czerwona cebula: 1 szt.
salami : 100 g (ja użyłam
paprykowego o wyrazistym smaku i ładnej barwie)
pomidory w zalewie : 0,5 słoiczkamieszanka
sałat : 1 opakowanielistki
bazylii: 1 garść
oliwa: 4 łyżki
ocet balsamiczny: 1 łyżka
miód: 1 łyżeczka
sól: szczypta
pieprz: szczypta
Ziemniaki kroimy w plastry,
pieczarki na ćwiartki,
cebulę w piórka.Odsączone z
oliwy pomidory kroimy na paseczki. Plastry
salami przekrawamy na pół.W salaterce układamy
sałatę, na niej
ziemniaki,
cebulę i
pieczarki. Dodajemy
pomidory i
bazylię. Na wierzchu rozkładamy plastry
salami.Polewamy
sałatkę sosem sporządzonym z dokładnie wymieszanej
oliwy,
octu balsamico,
miodu,
soli i
pieprzu.Uwaga ode mnie:do przygotowania sosu, zamiast proponowanych składników, możemy użyć zalewy z
suszonych pomidorów i garstki suszonych
ziół.