ßßß
Składniki:małe ziemniaki, ugotowane: 4 szt.pieczarki w zalewie octowej : 0,5 słoiczkamała czerwona cebula: 1 szt.salami : 100 g (ja użyłam paprykowego o wyrazistym smaku i ładnej barwie)pomidory w zalewie : 0,5 słoiczkamieszanka sałat : 1 opakowanielistki bazylii: 1 garśćoliwa: 4 łyżkiocet balsamiczny: 1 łyżkamiód: 1 łyżeczkasól: szczyptapieprz: szczyptaZiemniaki kroimy w plastry, pieczarki na ćwiartki, cebulę w piórka.Odsączone z oliwy pomidory kroimy na paseczki. Plastry salami przekrawamy na pół.W salaterce układamy sałatę, na niej ziemniaki, cebulę i pieczarki. Dodajemy pomidory i bazylię. Na wierzchu rozkładamy plastry salami.Polewamy sałatkę sosem sporządzonym z dokładnie wymieszanej oliwy, octu balsamico, miodu, soli i pieprzu.Uwaga ode mnie:do przygotowania sosu, zamiast proponowanych składników, możemy użyć zalewy z suszonych pomidorów i garstki suszonych ziół.