Wykonanie
Pewnie sama bym na to nie wpadła i od razu się do tego przyznaję. Mój mąż zobaczył tak pieczone
ziemniaki i
kiełbaski w jakimś amerykańskim programie. Uparł się bym zrobiła coś w tym stylu. Usiadłam pomyślałam, pogrzebałam w internecie i oto efekty. Moim zdaniem efekt oszałamiający uzyskam w sezonie grillowym :), ale kuchenny piekarnik też sobie poradził.
Print RecipeDanie Dania główneKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania8 porcjji 30 minutCzas gotowania2 godzinyPorcje Czas przygotowania8 porcjji 30 minutCzas gotowania2 godziny
Hot dogi w mundurkachPrint RecipeDanie Dania główneKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania8 porcjji 30 minutCzas gotowania2 godzinyPorcje Czas przygotowania8 porcjji 30 minutCzas gotowania2 godzinySkładnikiHot Dogi4 szt.
ziemniaka(do pieczenia)2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
soli(gruboziarnistej)2 łyżki
syropu klonowego(lub
miodu)1 łyżka
octu balsamicznego2 łyżeczki francuskiej
musztardy(ziarnistej)1 łyżka
ketchupu8 szt. kiełbasek8 liści
sałaty do podania
Sos musztardowo -
majonezowy4 łyżki
majonezu4 łyżki gęstego
jogurtu(np. greckiego)2 łyżeczki francuskiej
musztardy(ziarnistej)3 łyżki
szczypiorku(posiekanego)Porcje: porcjjiSposób przygotowaniaPiekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Ziemniaki umyć, przekroić na pół i natrzeć
oliwą oraz
solą. Piec w piekarniku około 60 - 90 minut (wszystko zależy od
ziemniaka i piekarnika) aż będą miękkie. W trakcie pieczenia przewracać kilka
razy ziemniaki na drugą stronę.
Kiełbaski delikatnie naciąć.
Musztardę,
syrop klonowy (lub
miód),
musztardę,
ocet oraz
ketchup wymieszać w misce.
Kiełbaski posmarować sosem i piec po 10 minut z każdej strony. (można upiec pod koniec pieczenia
ziemniaków razem z
ziemniakami).
Sos musztardowo -
majonezowyWszystkie składniki na sos wymieszać w misce.Upieczone
ziemniaki nakroić w środku. W nacięcie nałożyć trochę sosu i wsadzić
kiełbaskę tak by powstał Hot Dog. Podawać np. na liściu
sałaty.Share this Recipe