Wykonanie
SAŁATA MASŁOWA (Lactuca sativa L.) jest jednym z najczęściej i najchętniej uprawianych warzyw w Polsce. Uprawiali ją już starożytni Grecy i Rzymianie. Do Polski trafiła za panowania Władysława Jagiełły. Jednak początkowo nie zyskała zbytniej popularności. Zmieniło się to z czasem i większą wiedzą na temat jej wartości odżywczych. Ze względu właśnie na jej wartości odżywcze, każdy z nas powinien włączyć
sałatę do codziennego menu.DLACZEGO WARTO JEŚĆ
SALATĘ ?

Stanowi bowiem doskonałe uzupelnienie diety o witaminę A, C, PP, a także potas, wapń, żelazo, magnez i fosforRegularne spożycie może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu, ciśnienia
krwi i zredukować ryzyko chorób
serca i wylewu.Zawiera również silne przeciwutleniacze: witaminę C i E, które przeciwdziałają procesom starzenia.
Sałata ma również właściwości przeciwnowotworowe .
Sałata działa odkwaszająco na organizm i ułatwia procesy trawienne

Lubi jednak kumulować azotyny, dlatego najlepiej kupować ją z pewnego źrodła.Każdy z nas ma swój ulubiony sposób przyrzadząnia
sałaty. Inspiracji jednak nigdy za wiele, ponieważ urozmaicenie jest wrogiem nudy, a nowe smaki tylko mogą wzbogacić nasze codzienne menu.Wiem, że najczęściej
sałatę przygotowuje się ze
śmietaną. Tez taką lubię. Tą przygotowałam z
sosem winegret .Składniki na 2 porcje:mała główka
sałatygarstka
rzodkiewek
1/2 pęczka
koperku1/2 pęczku
szczypiorkutruskawkiSkładniki na
sos winegret:1 łyżka
octu winnego3 łyżki
oliwy cytrynowej1 łyżka płynnego
mioduszczypta
soli,
pieprz do smakuWYKONANIE :Kupując
sałatę zwróćmy uwagę, żeby była naprawdę świeża, bez konieczności odrzucania zewętrznych liści. Właśnie te liście mają najwięcej wartości odżywczych.
Sałatę dokładnie opłukać liść po liściu i odwirować z nadmiaru
wody. Osuszoną poszarpać na mniejsze kawałki i ułożyć w salaterce. Dodać pokrojone na mniejsze cząstki
rzodkiewki, a następnie dodać pokrojony
koperek i
szczypiorek.Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać na jednolity krem.
Sałatę wymieszac z sosem tuż przed samym podaniem. Wymieszana wcześniej straci kolor i smak, będzie po prostu nieapetyczna.Już na talerzu dodać pokrojone w plasterki
truskawki. Życzę smacznego!