ßßß Cookit - przepis na Zielona sałata z rzodkiewką i truskawkami. Wartości odżywcze sałaty

Zielona sałata z rzodkiewką i truskawkami. Wartości odżywcze sałaty

nazwa

Wykonanie

SAŁATA MASŁOWA (Lactuca sativa L.) jest jednym z najczęściej i najchętniej uprawianych warzyw w Polsce. Uprawiali ją już starożytni Grecy i Rzymianie. Do Polski trafiła za panowania Władysława Jagiełły. Jednak początkowo nie zyskała zbytniej popularności. Zmieniło się to z czasem i większą wiedzą na temat jej wartości odżywczych. Ze względu właśnie na jej wartości odżywcze, każdy z nas powinien włączyć sałatę do codziennego menu.
DLACZEGO WARTO JEŚĆ SALATĘ ?
Stanowi bowiem doskonałe uzupelnienie diety o witaminę A, C, PP, a także potas, wapń, żelazo, magnez i fosfor
Regularne spożycie może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi i zredukować ryzyko chorób serca i wylewu.
Zawiera również silne przeciwutleniacze: witaminę C i E, które przeciwdziałają procesom starzenia. Sałata ma również właściwości przeciwnowotworowe .
Sałata działa odkwaszająco na organizm i ułatwia procesy trawienne
Lubi jednak kumulować azotyny, dlatego najlepiej kupować ją z pewnego źrodła.
Każdy z nas ma swój ulubiony sposób przyrzadząnia sałaty. Inspiracji jednak nigdy za wiele, ponieważ urozmaicenie jest wrogiem nudy, a nowe smaki tylko mogą wzbogacić nasze codzienne menu.
Wiem, że najczęściej sałatę przygotowuje się ze śmietaną. Tez taką lubię. Tą przygotowałam z sosem winegret .
Składniki na 2 porcje:
mała główka sałaty
garstka rzodkiewek
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczku szczypiorku
truskawki
Składniki na sos winegret:
1 łyżka octu winnego
3 łyżki oliwy cytrynowej
1 łyżka płynnego miodu
szczypta soli, pieprz do smaku
WYKONANIE :
Kupując sałatę zwróćmy uwagę, żeby była naprawdę świeża, bez konieczności odrzucania zewętrznych liści. Właśnie te liście mają najwięcej wartości odżywczych.
Sałatę dokładnie opłukać liść po liściu i odwirować z nadmiaru wody. Osuszoną poszarpać na mniejsze kawałki i ułożyć w salaterce. Dodać pokrojone na mniejsze cząstki rzodkiewki, a następnie dodać pokrojony koperek i szczypiorek.
Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać na jednolity krem.
Sałatę wymieszac z sosem tuż przed samym podaniem. Wymieszana wcześniej straci kolor i smak, będzie po prostu nieapetyczna.
Już na talerzu dodać pokrojone w plasterki truskawki. Życzę smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/05/zielona-salata-z-rzodkiewka-i.html