Wykonanie
Bardzo mało się działo przez ostatnie kilka miesięcy na moim blogu a dużo w moim życiu, przez co zrobiło się tu tak ubogo i pusto.Teraz kiedy już mam trochę więcej czasu postaram się nadrobić wszelkie zaległości i częściej dodawać przepisy na różne smakołyki.Wprawdzie jeszcze prawdziwego, kalendarzowego lata nie mamy, ale myślę, że w taką pogodę jaka jest ostatnio każdy z nas ma ochotę na coś lekkiego. Dla mnie lekkie jedzenie to przede wszystkim
kurczak,
warzywa i owoce. Dlatego też dziś postanowiłem przyrządzić danie, po którym nie będziemy się czuć ciężko, które ma w sobie wiele witamin i przede wszystkim jest proste w przygotowaniu.Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam do polubienia mojego bloga na facebook:)Marynata:- 4
piersi z kurczaka- 2 łyżeczki
musztardy wiśniowej- 2 łyżeczki
musztardy figowej (możemy użyć też innych
musztard)- łyżeczka
oliwy z oliwy- łyżeczka
miodu- szczypta
soli i
pieprzuSos:- łyżka
oliwy z oliwek- łyżeczka
miodu- łyżeczka
octu winnego jabłkowego- pół łyżeczki
ziół prowansalskich- szczypta
soli i
pieprzuPozostałe składniki:- kilka
truskawek-
rzodkiewka- kilka listków
sałaty- 2 pokrojone na ćwiartki
figiPrzygotowanie:Każdą
pierś z kurczaka kroimy na trzy części i układamy w głębokim talerzu. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i polewamy kawałki
kurczaka. Wkładamy do lodówki na około 2 h.Po tym czasie wyjmujemy
kurczaka i pieczemy na grillu albo patelni grillowej.Podczas gdy na
kurczak piecze się, przygotowujemy sos. Do szklanki dodajemy wszystkie składniki i mieszamy ze sobą.Na talerzu układamy liście
salaty, dodajemy
truskawki,
figi, pokrojoną w plasterki
rzodkiewkę oraz kawałki
kurczaka i polewamy sosem.