Wykonanie
Ogórek, najpopularniejszych dodatek obiadowy w okresie letnim. To zielone warzywo śmiało można nazwać polską specjalnością narodową. Czy to małosolny, czy mizeria z
ogórków.....
Sałatka z
ogórka i
jabłka to smaczny dodatek do drugiego dania. Pewnie odrobinę lżej strawny niż tradycyjna mizeria, bo bez dodatku
cebuli, ale już same
ogórki są bardzo ciężkostrawne. Znacie to połączenie smaków ? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie, a będziecie mile zaskoczeni, jest naprawdę smaczne.
Składniki na 2 porcje:2 średnie
ogórki gruntowe lub 1
sałatkowy1 zielone
jabłko np.Granny Smith1
szalotka lub
szczypiorkoperek zielony2-3 łyżki
octu winnego3 łyżki
oliwy lub
olejusól,
pieprz1 łyżeczka
mioduPrzygotowanie:
ogórka obrać pokroić w cienkie plasterki. Posolić, odstawić na bok, by puścił sok
szalotkę pokroić w kostkę, dodać do
ogórka. Posiekać
szczypiorocet winny wymieszać z
oliwą i
miodemjabłko obrać ( można pozostawić ze skórką ), usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, następnie w cienkie plasterkido pokrojonych ogórkow dodać
sos winegret i plasterki
jabłka. Wymieszać. Posypać obficie
zielonym koperkiempodawać schłodzoną w lodówceŻYCZĘ SMACZNEGO !