Wykonanie
Najsmaczniejsza latem, lekka w smaku, jest świetnym dodatkiem do pieczonego lub grillowanego
mięsa.



składniki:6 średnich
ziemniaków5-6
rzodkiewek3
ogórki kiszone małosolne - u mnie takie bardziej ukiszone jużgarść
ziół:
szczypiorek,
koperek,
natka pietruszki drobno posiekane4 łyżki
oliwy z oliwek1,5 łyżki
octu winnego jabłkowego2 łyżki soku od
kiszenia ogórkówsólpieprz1 łyżeczka
mioduprzygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości w mundurkach. Najlepiej jeszcze ciepłe obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki.
Ogórka kroimy drobniutko w kostkę,
rzodkiewki w półplasterki, dodajemy do
ziemniaków i delikatnie przemieszamy . Do małego słoiczka wlewamy
oliwę,
ocet, sok z
ogórków,
sól,
pieprz, oraz
miód, zakręcamy i potrząsając słoiczkiem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Posiekane drobniutko
zioła dodajemy do
ziemniaków,
rzodkiewki i
ogórka, polewamy sosem, delikatnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, aż
ziemniaki przesiąkną sosem i
ziołami. Po tym czasie należy spróbować i ewentualnie doprawić
sałatkę solą i
pieprzem. Dla osób lubiących smak
cebulki, można jeszcze w momencie dodawania
rzodkiewki i
ogórka dodać pokrojoną w cienkie plasterki
cebulę dymkę.Smacznego :-)