ßßß Cookit - przepis na "Mizeria" z ogórków bez śmietany?

"Mizeria" z ogórków bez śmietany?

nazwa

Wykonanie

Mizeria z ogórków to nieśmiertelny dodatek do polskiego drugiego dania, szczególnie w letnim okresie. Tani, łatwo dostępny, smaczny, a schłodzona mizeria smakuje wyśmienicie w gorące dni lata.
Większość z nas robi mizerię bardzo tradycyjnie ze śmietaną. Można spokojnie jednak zrezygnować z dodatku jogurtu lub śmietany, bo ogórki świetnie smakują z samym winegretem. Spróbujcie zrobić mizerię z mojego przepisu. Jestem pewna, że będzie Was smakować.
Składniki na 2 porcje:
3 ogórki sałatkowe- 400 g
1 cebula
szczypiorek, koperek
sól, kolorowy pieprz z młynka
Składniki na ogórkowy winegret:
1,5 łyżki oliwy
2 łyżeczki białego octu winnego
1/2 łyżeczki miodu
Wykonanie:
Ogórki obrać od czubka w kierunku ogonka. Przy ogonku lubi zbierać się goryczka i jeśli zrobisz to w odwrotnym kierunku, rozprowadzisz gorzki smak i sałatka stanie się niejadalna. Ogórka pokroić w cienkie plasterki.
Obrać cebulę i pokroić w cienkie piórka.
Cebulę i pokrojone ogórki umieścić w salaterce i wymieszać z solą ( 2-3 szczypty), by zmiekły i puściły sok. Soku nie odlewać, bo to same sole mineralne i wszystko co najzdrowsze w ogórku.
Przygotować sos winegret. Oliwę z octem i miodem wymieszać na gładką emulsję
Ogórki połączyć z sosem. Dorzucić pokrojony szczypior i koperek. Ewentualnie skorygować ilość soli. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/06/mizeria-z-ogorkow-bez-smietany.html