Wykonanie
Mizeria z
ogórków to nieśmiertelny dodatek do polskiego drugiego dania, szczególnie w letnim okresie. Tani, łatwo dostępny, smaczny, a schłodzona mizeria smakuje wyśmienicie w gorące dni lata.Większość z nas robi mizerię bardzo tradycyjnie ze
śmietaną. Można spokojnie jednak zrezygnować z dodatku
jogurtu lub
śmietany, bo
ogórki świetnie smakują z samym
winegretem. Spróbujcie zrobić mizerię z mojego przepisu. Jestem pewna, że będzie Was smakować.
Składniki na 2 porcje:3
ogórki sałatkowe- 400 g1
cebulaszczypiorek,
kopereksól,
kolorowy pieprz z młynkaSkładniki na
ogórkowy winegret:
1,5 łyżki
oliwy2 łyżeczki
białego octu winnego1/2 łyżeczki
mioduWykonanie:
Ogórki obrać od czubka w kierunku ogonka. Przy ogonku lubi zbierać się goryczka i jeśli zrobisz to w odwrotnym kierunku, rozprowadzisz gorzki smak i
sałatka stanie się niejadalna.
Ogórka pokroić w cienkie plasterki.Obrać
cebulę i pokroić w cienkie piórka.
Cebulę i pokrojone
ogórki umieścić w salaterce i wymieszać z
solą ( 2-3 szczypty), by zmiekły i puściły sok. Soku nie odlewać, bo to same
sole mineralne i wszystko co najzdrowsze w
ogórku.Przygotować
sos winegret.
Oliwę z
octem i
miodem wymieszać na gładką emulsję
Ogórki połączyć z sosem. Dorzucić pokrojony
szczypior i
koperek. Ewentualnie skorygować ilość
soli. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego!