ßßß
Krem z grillowanych pomidorówSkładniki:5-6 kubków½ kg pomidorów2 ząbki czosnku1 łodyga selera5 cm pora1½ l domowego bulionusól do smaku½ łyżeczki czarnego pieprzu50 ml śmietanki, u mnie 36%tymianek do posypaniaGrzanki czosnkowe3 kromki chleba na zakwasie, z tego przepisu1 ząbek czosnku2 łyżki oliwyWykonanie:Pomidory i czosnek ugrilluj w piekarniku lub na grillu. Zagotuj bulion z pokrojonym selerem i porem. Dodaj pomidory, czosnek i zmiksuj. Wlej śmietankę i dopraw krem solą i pieprzem. Doprowadź krem do wrzenia i gotuj przez 5 minut.Pokrój chleb w kostkę i zrumień na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy i czosnku.Napełnij kubki gorącym kremem i posyp grzankami i tymiankiem.Polecane przepisyKrem brokułowy z kurkami i parmezanemLetnia zupa z cukiniiZupa krem z zielonego groszkuPrzepis na żurek na zakwasieZupa dyniowa z serem cheddar