Przepyszna, delikatna, ale i pikantna zupa z niedźwiedziego czosnku doprawiona grubo mielonym czarnym pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej oraz parmezanem. Jest rewelacyjna! Zaskakuje delikatnym smakiem, który od razu zyskał w moim domu grono fanów. I do tego, dzięki bardzo krótkiej obróbce termicznej zachowuje zdrowe właściwości niedźwiedziego czosnku, o których pisałam wczoraj. Gorąco polecam!Dla 6 osób przygotuj:3 garści listków niedźwiedziego czosnku1 średniej wielkości ziemniaka1/2 szklanki słodkiej śmietanki 16%1 szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej1 małą łyżkę grubo zmielonego czarnego pieprzu3 garści świeżo startego parmezanu4 szklanki bulionusólNiedźwiedzi czosnek grubo posiekaj. Ziemniaka obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Bulion doprowadź do wrzenia, obniż ogień i dodaj ziemniaka. Po 5 minutach gotowania na średnim ogniu dodaj posiekane liście niedźwiedziego czosnku. po 2 minutach całość zmiksuj dokładnie blenderem i dodaj śmietankę. Zupę dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Zupę nalej do miseczek do każdej porcji dodaj pół garści startego parmezanu. Smacznego!