ßßß Cookit - przepis na Zupa z niedźwiedziego czosnku

Zupa z niedźwiedziego czosnku

nazwa

Wykonanie

Przepyszna, delikatna, ale i pikantna zupa z niedźwiedziego czosnku doprawiona grubo mielonym czarnym pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej oraz parmezanem. Jest rewelacyjna! Zaskakuje delikatnym smakiem, który od razu zyskał w moim domu grono fanów. I do tego, dzięki bardzo krótkiej obróbce termicznej zachowuje zdrowe właściwości niedźwiedziego czosnku, o których pisałam wczoraj. Gorąco polecam!
Dla 6 osób przygotuj:
3 garści listków niedźwiedziego czosnku
1 średniej wielkości ziemniaka
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 16%
1 szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej
1 małą łyżkę grubo zmielonego czarnego pieprzu
3 garści świeżo startego parmezanu
4 szklanki bulionu
sól
Niedźwiedzi czosnek grubo posiekaj. Ziemniaka obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Bulion doprowadź do wrzenia, obniż ogień i dodaj ziemniaka. Po 5 minutach gotowania na średnim ogniu dodaj posiekane liście niedźwiedziego czosnku. po 2 minutach całość zmiksuj dokładnie blenderem i dodaj śmietankę. Zupę dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Zupę nalej do miseczek do każdej porcji dodaj pół garści startego parmezanu. Smacznego!
Źródło:http://kuchniabezstresowa.blogspot.com/2014/03/zupa-z-niedzwiedziego-czosnku.html