Wykonanie
Rzadko używam z kuchni
brokułów. I rzadko też robię zupy-kremy, bo przyznam szczerze, że średnio je lubię. Co innego gęste zupy z kawałkami warzyw – takie lubię najbardziej! Jeśli więc podzielacie moje zdanie i szukacie przepisu na gęstą
brokułową z pysznymi prażonymi
nerkowcami – myślę że przepis bardzo się Wam spodoba :)1 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI
BROKUŁ1/2
PORA1 BIAŁA
CEBULA2 ZĄBKI
CZOSNKUok 500ml
BULIONU DROBIOWEGO/WARZYWNEGOok 200ml
MLEKA 3,2%MASŁO (2 łyżeczki) (opcjonalnie 2 łyżki
oliwy z oliwek)
SÓL i
PIEPRZDO PODANIA:SŁODKA
ŚMIETANKA /
ŚMIETANA 12% / ew
jogurt greckiORZECHY NERKOWCA (garść)nie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
Brokuł dzielimy na małe różyczki i podgotowywujemy (wskazówki pod przepisem ).Na patelni rozpuszczamy
maslo, wrzucamy posiekaną drobno
cebulkę i
por. Smażymy na małym ogniu kilka minut, by warzywa się zeszkliły i dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, mieszamy. Smażymy jeszcze 1-2 minuty, i przekładamy całość do garnka. Dodajemy 2/3
brokuła, dolewamy
bulion,
mleko i gotujemy na średnim ogniu ok 10-12 minut. Zdejmujemy z ognia, by zupa niego ostygła i blendujemy na gładki krem. Dodajemy 2 łyżki
jogurtu greckiego, doprawiamy
solą i
pieprzem, mieszamy i ponownie podgrzewamy (nie doprowadzamy już do wrzenia! inaczej
jogurt może się zwarzyć). Na koniec gotowania wrzucamy resztę
brokuła.
Nerkowce siekamy niedbale nożem i prażymy na suchej patelni 3-4 minuty by lekko się zrumieniły i zaczęły przyjemnie pachnieć.Gorącą zupę przelewamy do miseczek, polewamy
śmietanką i posypujemy
orzechami. Gotowe!JAK DOBRZE UGOTOWAĆ BROKUŁ?by zachował swój piękny zielony kolor, do
wody w której będziemy go gotować należy dodać łyżkę
soku z CYTRYNY, łyżeczkę
CUKRU i szczyptę
SOLI.najlepszy (moim zdaniem)
brokuł, po ugotowaniu wciąż jest lekko twardawy i chrupki – widelec powinien wbijać się w niego, lecz z wyraźnie odczuwanym
oporem.po ugotowaniu
brokuł przepłukujemy LODOWATĄ
wodą – jeśli tego nie zrobimy, pomimo że odcedzony, najprawdopodobniej bezwstydnie rozmięknie na sitku!
pikantna zupa krem ze smażonych
pomidorów