ßßß Cookit - przepis na gęsta zupa brokułowa z prażonymi nerkowcami

gęsta zupa brokułowa z prażonymi nerkowcami

nazwa

Wykonanie

Rzadko używam z kuchni brokułów. I rzadko też robię zupy-kremy, bo przyznam szczerze, że średnio je lubię. Co innego gęste zupy z kawałkami warzyw – takie lubię najbardziej! Jeśli więc podzielacie moje zdanie i szukacie przepisu na gęstą brokułową z pysznymi prażonymi nerkowcami – myślę że przepis bardzo się Wam spodoba :)
1 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI BROKUŁ
1/2 PORA
1 BIAŁA CEBULA
2 ZĄBKI CZOSNKU
ok 500ml BULIONU DROBIOWEGO/WARZYWNEGO
ok 200ml MLEKA 3,2%
MASŁO (2 łyżeczki) (opcjonalnie 2 łyżki oliwy z oliwek)
SÓL i PIEPRZ
DO PODANIA:
SŁODKA ŚMIETANKA / ŚMIETANA 12% / ew jogurt grecki
ORZECHY NERKOWCA (garść)
nie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
Brokuł dzielimy na małe różyczki i podgotowywujemy (wskazówki pod przepisem ).
Na patelni rozpuszczamy maslo, wrzucamy posiekaną drobno cebulkę i por. Smażymy na małym ogniu kilka minut, by warzywa się zeszkliły i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Smażymy jeszcze 1-2 minuty, i przekładamy całość do garnka. Dodajemy 2/3 brokuła, dolewamy bulion, mleko i gotujemy na średnim ogniu ok 10-12 minut. Zdejmujemy z ognia, by zupa niego ostygła i blendujemy na gładki krem. Dodajemy 2 łyżki jogurtu greckiego, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i ponownie podgrzewamy (nie doprowadzamy już do wrzenia! inaczej jogurt może się zwarzyć). Na koniec gotowania wrzucamy resztę brokuła.
Nerkowce siekamy niedbale nożem i prażymy na suchej patelni 3-4 minuty by lekko się zrumieniły i zaczęły przyjemnie pachnieć.
Gorącą zupę przelewamy do miseczek, polewamy śmietanką i posypujemy orzechami. Gotowe!
JAK DOBRZE UGOTOWAĆ BROKUŁ?
by zachował swój piękny zielony kolor, do wody w której będziemy go gotować należy dodać łyżkę soku z CYTRYNY, łyżeczkę CUKRU i szczyptę SOLI.
najlepszy (moim zdaniem) brokuł, po ugotowaniu wciąż jest lekko twardawy i chrupki – widelec powinien wbijać się w niego, lecz z wyraźnie odczuwanym oporem.
po ugotowaniu brokuł przepłukujemy LODOWATĄ wodą – jeśli tego nie zrobimy, pomimo że odcedzony, najprawdopodobniej bezwstydnie rozmięknie na sitku!
pikantna zupa krem ze smażonych pomidorów
Źródło:http://thefoodtime.com/gesta-zupa-brokulowa-z-prazonymi-nerkowcami-2