ßßß
Rzadko używam z kuchni brokułów. I rzadko też robię zupy-kremy, bo przyznam szczerze, że średnio je lubię. Co innego gęste zupy z kawałkami warzyw – takie lubię najbardziej! Jeśli więc podzielacie moje zdanie i szukacie przepisu na gęstą brokułową z pysznymi prażonymi nerkowcami – myślę że przepis bardzo się Wam spodoba :)1 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI BROKUŁ1/2 PORA1 BIAŁA CEBULA2 ZĄBKI CZOSNKUok 500ml BULIONU DROBIOWEGO/WARZYWNEGOok 200ml MLEKA 3,2%MASŁO (2 łyżeczki) (opcjonalnie 2 łyżki oliwy z oliwek)SÓL i PIEPRZDO PODANIA:SŁODKA ŚMIETANKA / ŚMIETANA 12% / ew jogurt greckiORZECHY NERKOWCA (garść)nie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Brokuł dzielimy na małe różyczki i podgotowywujemy (wskazówki pod przepisem ).Na patelni rozpuszczamy maslo, wrzucamy posiekaną drobno cebulkę i por. Smażymy na małym ogniu kilka minut, by warzywa się zeszkliły i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Smażymy jeszcze 1-2 minuty, i przekładamy całość do garnka. Dodajemy 2/3 brokuła, dolewamy bulion, mleko i gotujemy na średnim ogniu ok 10-12 minut. Zdejmujemy z ognia, by zupa niego ostygła i blendujemy na gładki krem. Dodajemy 2 łyżki jogurtu greckiego, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i ponownie podgrzewamy (nie doprowadzamy już do wrzenia! inaczej jogurt może się zwarzyć). Na koniec gotowania wrzucamy resztę brokuła.Nerkowce siekamy niedbale nożem i prażymy na suchej patelni 3-4 minuty by lekko się zrumieniły i zaczęły przyjemnie pachnieć.Gorącą zupę przelewamy do miseczek, polewamy śmietanką i posypujemy orzechami. Gotowe!JAK DOBRZE UGOTOWAĆ BROKUŁ?by zachował swój piękny zielony kolor, do wody w której będziemy go gotować należy dodać łyżkę soku z CYTRYNY, łyżeczkę CUKRU i szczyptę SOLI.najlepszy (moim zdaniem) brokuł, po ugotowaniu wciąż jest lekko twardawy i chrupki – widelec powinien wbijać się w niego, lecz z wyraźnie odczuwanym oporem.po ugotowaniu brokuł przepłukujemy LODOWATĄ wodą – jeśli tego nie zrobimy, pomimo że odcedzony, najprawdopodobniej bezwstydnie rozmięknie na sitku!

pikantna zupa krem ze smażonych pomidorów