Wykonanie
Ta zupa to wybawienie podczas zabieganych dni i prawdopodobnie jedna z najszybszych zup-kremów świata :)Rzadko ją robię, bo średnio lubię kremy..i
brokuły. Mimo to polecam, bo jest naprawdę smaczna, rozgrzewająca i sycąca !(2 porcje)1 UGOTOWANY
BROKUŁ (świeży lub mrożony)60-70g
SERA CHEDDAR (lub innego
twardego sera żółtego3 łyżki
JOGURTU GRECKIEGO150ml
MLEKA2 ząbki
CZOSNKU1 łyżka
SOKU Z CYTRYNYOLIWA Z OLIWEKSÓL I
PIEPRZnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i smażymy na rozgrzanej
oliwie kilkanaście sekund (uwaga by go nie spalić – stanie się gorzki!).Przekładamy
czosnek do blendera, dodajemy ugotowany
brokuł,
jogurt,
mleko,
sok z cytryny i blendujemy wszystko na gładką masę (możemy też dodać te wszystkie składniki od razu do garnka i zblendować je blenderem ręcznym). Przelewamy do garnka, podgrzewamy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta – dolewamy nieco
wody. Dodajemy
starty ser i mieszamy, by
ser całkowicie się rozpuścił. Doprawiamy
solą i świeżo mielonym
pieprzem i przelewamy do miseczek. Gotowe!
pikantna zupa krem ze smażonych
pomidorów