ßßß
Ta zupa to wybawienie podczas zabieganych dni i prawdopodobnie jedna z najszybszych zup-kremów świata :)Rzadko ją robię, bo średnio lubię kremy..i brokuły. Mimo to polecam, bo jest naprawdę smaczna, rozgrzewająca i sycąca !(2 porcje)1 UGOTOWANY BROKUŁ (świeży lub mrożony)60-70g SERA CHEDDAR (lub innego twardego sera żółtego3 łyżki JOGURTU GRECKIEGO150ml MLEKA2 ząbki CZOSNKU1 łyżka SOKU Z CYTRYNYOLIWA Z OLIWEKSÓL I PIEPRZnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i smażymy na rozgrzanej oliwie kilkanaście sekund (uwaga by go nie spalić – stanie się gorzki!).Przekładamy czosnek do blendera, dodajemy ugotowany brokuł, jogurt, mleko, sok z cytryny i blendujemy wszystko na gładką masę (możemy też dodać te wszystkie składniki od razu do garnka i zblendować je blenderem ręcznym). Przelewamy do garnka, podgrzewamy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta – dolewamy nieco wody. Dodajemy starty ser i mieszamy, by ser całkowicie się rozpuścił. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem i przelewamy do miseczek. Gotowe!


pikantna zupa krem ze smażonych pomidorów