ßßß Cookit - przepis na Sos alioli na mleku

Sos alioli na mleku

nazwa

Wykonanie

Do calamares la romana koniecznie musi być sos alioli, czyli sos czosnkowy. Już jakiś czas temu publikowałam przepis na ziemniaki z sosem alioli, ale tam sos alioli był taki ekspresowy, tzn. wymieszałam po prostu majonez z czosnkiem. Dzisiaj przedstawiam sos, który zrobimy sami. Nie zawiera on jajka, bo Hiszpanie przy tak wysokich temperaturach wystrzegają się surowych jaj, jest robiony na mleku. Jest zdecydowanie lżejszy od tego klasycznego, a robi się go dosłownie w parę chwil !
Składniki:
200 ml oliwy z oliwek EV
100 ml mleka
1 duży żabek czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Ważne ! Wszystkie składniki muszą być schłodzone !
W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki. Wkładamy do środka blender, opierając końcówkę na samym dnie naczynia, miksujemy przez chwilę, nie ruszając go, aż zobaczymy, że z mleka i oliwy zaczyna się robić majonezowa emulsja. Wtedy podnosimy powoli końcówkę blendera do góry, miksując aż uzyskamy gładki sos.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/08/sos-alioli-na-mleku.html