Wykonanie

Hummus, czyli pasta z
cieciorki z delikatną
sezamową nutą stanowi pyszny i zdrowy dodatek do warzyw grilowanych, a także
mięsa (np. kofty, czyli tureckich kotlecików nadzianych na patyki – przepis na pewno niedługo się tu pojawi). Hummus świetnie komponuje się z
jogurtem wymieszanym ze świeżą
miętą. Jest pyszny ze
chlebem i
oliwkami.Jeśli jeszcze nie jedliście tego przysmaku.. przekonajcie się co traciliście!6-8 porcjiPrzygotowanie: 30 min (z obieraniem ziaren)10 min. (bez obierania ziaren)Składniki1 puszka
cieciorki 400g (240g netto) lub 240g ugotowanej
cieciorki25g pasty tahini1 łyżka świeżego
soku z cytryny0,5 startego ząbka
czosnku2-3 łyżek
oliwy z oliwek0 , 5 łyżeczki kuminu indyjskiego2-3 łyżki płynu z puszki lub z gotowania
sólPrzygotowanieObierz
cieciorkę. Czynność tę możesz pominąć. Jednak pasta będzie wtedy mniej aksamitna (zdj.1).Wrzuć wszystkie skladniki do blendera i włącz go na kilka minut. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj wiecej płynu (zdj. 2).Serwuj hummus polany
oliwą z oliwek i opruszony
czerwona papryką. Możesz też ozdobić go
czarnymi oliwkami.Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u
