ßßß
1 puszka cieciorki (400 g)1/4 płynu, w którym zanurzona jest cieciorka w tejże puszce:-)2 łyżki pasty sezamowej (thaini)2 łyżki soku z cytryny,1 łyżeczka soli,2 ząbki czosnku,1,5 łyżki posiekanej bazylii,oliwa z oliwek.Odsączyłam cieciorkę, wrzuciłam do miski. Dodałam do niej pastę sezamową, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, bazylię, sól i wlałam sok z cytryny.Wszystko potraktowałam blenderem. W trakcie robienia masy dolałam płyn z puszki, bo bez niego pasta byłaby zbyt gęsta.
Humus podałam na kromkach macy z ziołami prowansalskimi - wersja z pomidorkami koktajlowymi oraz ze świeżym ogórkiem. Obie kromki zostały posypane mieszanką soli z kminkiem i czosnkiem.Pozostałą masę przełożyłam do małych miseczek, zalałam oliwą i włożyłam do lodówki. Ponoć tak przygotowany humus można przechowywać w lodówce do 3 dni.