Wykonanie
W ramach poszukiwania sposobu na zapobieganie niedokrwistości,znalazłam artykuł o humusie, który niniejszym polecam:http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta/article_id/635/offsetk/3Ponieważ wykonanie tej pasty to prościzna, postanowiłam przygotować moją wersję zamiast kupować gotowca .Co było mi potrzebne:

1 puszka
cieciorki (400 g)1/4 płynu, w którym zanurzona jest
cieciorka w tejże puszce:-)2 łyżki pasty sezamowej (thaini)2 łyżki
soku z cytryny,1 łyżeczka
soli,2 ząbki
czosnku,1,5 łyżki posiekanej
bazylii,
oliwa z oliwek.Odsączyłam
cieciorkę, wrzuciłam do miski. Dodałam do niej pastę
sezamową, przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku,
bazylię,
sól i wlałam
sok z cytryny.Wszystko potraktowałam blenderem. W trakcie robienia masy dolałam płyn z puszki, bo bez niego pasta byłaby zbyt gęsta.

Humus podałam na kromkach macy z
ziołami prowansalskimi - wersja z
pomidorkami koktajlowymi oraz ze świeżym
ogórkiem. Obie kromki zostały posypane mieszanką
soli z
kminkiem i
czosnkiem.Pozostałą masę przełożyłam do małych miseczek, zalałam
oliwą i włożyłam do lodówki. Ponoć tak przygotowany humus można przechowywać w lodówce do 3 dni.