ßßß
Składniki:- 200 g. ciecierzycy (ziaren cieciorki)- ząbek czosnku- 3 łyżki soku z cytryny- duża szczypta soli (można z niej zrezygnować, jeśli ktoś nie lubi)- 2 łyżki pasty tahini- oliwa z oliwek -ok. 5 łyżekPrzygotowanie:Ziarna cieciorki zalewamy zimną wodą, tak, aby tylko je lekko zakrywały. Moczymy przez całą noc. Rano ziarna odcedzamy i zalewamy je nową wodą. Gotujemy około 2 - 3 godzin. aż będą całe miękkie.Po ugotowaniu ciecierzycę odcedzamy, ale wody nie wylewamy. Na wszelki wypadek zostawiamy na później.Ziarna ucieramy na gładką masę za pomocą blendera lub w malakserze. Ten etap zajął mi sporo czasu, bo pasta powinna być naprawdę gładka. Dodajemy oliwę, tahini, zmiażdżony czosnek, sól, sok z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli pasta jest za sucha możemy ją rozrzedzić dodając niewielką ilość wody, która pozostała nam z gotowania ziaren.Hummus możemy stosować jako pastę kanapkową. Świetnie smakuje też c chlebem pita. To także bardzo dobry dip, możemy ją podawać ze świeżymi warzywami.Smacznego!!