ßßß Cookit - przepis na Popey'owe pesto na zdrowie

Popey'owe pesto na zdrowie

nazwa

Wykonanie

Znacie historię o szpinaku i gwoździach?
Dawno, dawno temu, pewien naukowiec podał wyniki zawartości żelaza swojej maszynotypistce, która miała udokumentować jego odkrycie. Kobieta błędnie wstawiła przecinek w liczbie dziesiętnej, np. wpisała 32,1 zamiast 3,21 i stąd wielki błąd! Mówiono nawet, że szpinak ma więcej żelaza niż gwoździe, bo liczba ta wyszła tak abstrakcyjnie wysoka.
Jeżeli chodzi o żelazo, liczy się przede wszystkim jego wchłanialność i to, że żelazo zawarte w szpinaku wchłania się zaledwie w jednym procencie. Nie powinien on być więc głównym źródłem żelaza, natomiast ma inne właściwości prozdrowotne.
Główna zaleta to spora zawartość beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny. Pomaga to uchronić organizm przed wolnymi rodnikami, a co za tym idzie, zawałami, miażdżycą, a nawet rakiem. Poza tym szpinak jest bogaty w potas i kwas foliowy oraz jest bardzo nisko kaloryczny, bo 100 g to tylko 16 kcal.
Takie pesto możecie zrobić, wstawić do lodówki, lub zamknąć w pojemniczek i zabrać do pracy. Do przekąski popołudniowej jak znalazł. Ja użyłam tofu jako tła, ale wiadomo, że pesto z chlebem lub makaronem to już klasyk...
Potrzebujecie:
Paczka liści szpinaku- myte i pokrojone lub porwane na drobniej
ok 2 łyżek oliwy z oliwek
łyżka pestek słonecznika
łyżeczka soku z cytryny
rozgnieciony ząbek czosnku
szczypta soli
Wszystkie składniki umieszczacie w wysokim naczyniu, wkładacie blendującą końcówkę blendera i blendujecie na gładko :)
Źródło:http://justtryeat.blogspot.com/2012/09/popeyowe-pesto-na-zdrowie.html