Wykonanie
Nic nie smakuje tak dobrze, jak pieczone
pomidory w szczycie swojego sezonu. Słodkie, mięsiste i pełne aromatu. Nie potrzebują wielu towarzyszy, by wykreować coś wspaniałego. Dziś zupa krem z
pomidorów pieczonych w
oliwie razem z
czosnkiem. Lekko kwaskowe
pomidory z
solą i
oliwą oraz osładzający to wszystko pieczony
czosnek, dobry
bulion i zupa jak marzenie gotowa. Uwielbiam ją w takiej postaci, ale świetnie smakuje wzbogacona o salsa verde lub zieloną pastę
curry. Polecam. A jak mam was kusić to najlepiej we wszystkich
trzech wersjach podać ją z chrupiącymi czosnkowymi grzankami.
Składniki:1 kg mięsistych
pomidorów1 l
bulionu1 główka
czosnkuoliwa z oliweksólczarny pieprz2 kromki ulubionego
pieczywa1 ząbek
czosnkuPrzepis:-
Pomidory dokładnie myjemy. Wycinamy z nich gniazda nasienne i nacinamy z drugiej strony na krzyż. Nie ma potrzeby sparzania ich i obierania przed pieczeniem. W piekarniku skórka ładnie spęka i będzie odchodzić jak marzenie. Układamy ponacinane
pomidory nacięciem do góry na naczynie żaroodporne. Skraplamy je
oliwą z oliwek oraz posypujemy
solą i grubo mielonym
pieprzem. Obok kładziemy główkę
czosnku w całości. Niech was ta ilość nie przestraszy.
Czosnek w trakcie pieczenia znacznie łagodnieje, a chcemy aby jego cudowny słodki smaku (bo taki jest
czosnek po upieczeniu w łupinkach) był wyczuwalny w zupie. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 C na około 1 godzinę.- Z upieczonych
pomidorów zdejmujemy skórki i przekładamy je do garnka. Każdy ząbek
czosnku wyciskamy i wkładamy do
pomidorów. Całość zalewamy
bulionem i miksujemy na gładki krem. Lekko podgrzewamy i doprawiamy
solą oraz
pieprzem do smaku.- Z
chleba odkrawamy skórkę, a miąższ kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, wraz z ząbkiem
czosnku. Z rozgrzanej
oliwy zdejmujemy
czosnek, a wrzucamy pokrojony
chleb. Smażymy na rumiany kolor.- Zupę podajemy na ciepło z grzankami.Smacznego :)