Wykonanie

Resztki ziemniaczane u mnie to prawie zawsze kopytka, zapiekanka z
ziemniaków lub shepherd pie . Kopytka ziemniaczane można robić na wiele sposobów, a dzisiaj naszła mnie chęć na kopytka ziemniaczane z
twarogiem.Nie wiem jak wy ale ja nabardziej lubię kopytka na słodko lub odsmażane, mocno przypieczone. Kopytka ziemniaczane to takie proste jarskie danie, ale istna bomba węglowodanowa. Dodatek
twarogu uspokaja trochę moje sumienie.

Dzisiejsze kopytka podałam na słodko z
syropem klonowym rozpuszczonym w
maśle z dodatkiem
migdałowych płatków. Lubimy tez kopytka podane tradycyjnie ze zrumieniona
tarta bułka i
cukrem. Takie na ogół jadaliśmy w moim rodzinnym domu. Wielkość kopytek zależy od mojego humoru. Raz robię większe i skośnie krojone, a czasami mniejsze jak włoskie gnocci.Składniki:1kg ugotowanych
ziemniaków250 g
twarogu4-5 dl
mąki1
jajkoDodatki50 g
masła1 dl
syropu klonowegogarść prażonych
migdałów,
płatkówWykonanie:Przepuść zimne
ziemniaki przez praskę. Dodaj
twaróg,
jajko i
mąkę i zagnieć delikatne ciasto.Podziel ciasto na mniejsze kawałki, formuj wałeczki, spłaszcz i
ostrym nożem skośnie odcinaj kluski o szerokości 2-3 cm.Gotuj kopytka w
osolej wodzie przez kilka minut, do momentu aż wypłyną na powierzchnie
wody.
Syrop klonowy i
masło rozpuść w rondlu. Polej kopytka na talerzu i posyp migdałowymi
płatkami.Polecane przepisyPrawie tradycyjne knedle ze
śliwkamiKnedle z
serem i
szpinakiemPrzepis miesiąca – kopytka, kluseczki i knedleKopytka z
groszkowym pesto,
boczkiem i
parmezanemZamiast chipsow