ßßß
Resztki ziemniaczane u mnie to prawie zawsze kopytka, zapiekanka z ziemniaków lub shepherd pie . Kopytka ziemniaczane można robić na wiele sposobów, a dzisiaj naszła mnie chęć na kopytka ziemniaczane z twarogiem.Nie wiem jak wy ale ja nabardziej lubię kopytka na słodko lub odsmażane, mocno przypieczone. Kopytka ziemniaczane to takie proste jarskie danie, ale istna bomba węglowodanowa. Dodatek twarogu uspokaja trochę moje sumienie.
Dzisiejsze kopytka podałam na słodko z syropem klonowym rozpuszczonym w maśle z dodatkiem migdałowych płatków. Lubimy tez kopytka podane tradycyjnie ze zrumieniona tarta bułka i cukrem. Takie na ogół jadaliśmy w moim rodzinnym domu. Wielkość kopytek zależy od mojego humoru. Raz robię większe i skośnie krojone, a czasami mniejsze jak włoskie gnocci.Składniki:1kg ugotowanych ziemniaków250 g twarogu4-5 dl mąki1 jajkoDodatki50 g masła1 dl syropu klonowegogarść prażonych migdałów, płatkówWykonanie:Przepuść zimne ziemniaki przez praskę. Dodaj twaróg, jajko i mąkę i zagnieć delikatne ciasto.Podziel ciasto na mniejsze kawałki, formuj wałeczki, spłaszcz i ostrym nożem skośnie odcinaj kluski o szerokości 2-3 cm.Gotuj kopytka w osolej wodzie przez kilka minut, do momentu aż wypłyną na powierzchnie wody.Syrop klonowy i masło rozpuść w rondlu. Polej kopytka na talerzu i posyp migdałowymi płatkami.Polecane przepisyPrawie tradycyjne knedle ze śliwkamiKnedle z serem i szpinakiemPrzepis miesiąca – kopytka, kluseczki i knedleKopytka z groszkowym pesto,boczkiem i parmezanemZamiast chipsow