Wykonanie
Zostały mi
ziemniaki z wczorajszego obiadu. Już miałam ugotować polskie tradycyjne kopytka ale zdecydowałam się na małe włoskie gnocchi. Mówiąc szczerze to gnocchi ni czym się nie różni od kopytek poza wielkością. Tradycyjne gnocci robi się z
ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Przepuszczone
ziemniaki przez praskę zagniata się z
mąką i
jajkiem, a następnie formuje cienkie wałki,
potem małe kuleczki, a na końcu podłużne gnocchi z pręgami, które wyglądają jak larwy.

Dzisiaj nie bawiłam się w odważanie każdej kuleczki, ale muszę przyznać, że mam wprawne oko, bo gnocchi wyszły mi dosyć równe. Pręgi zrobiłam za pomocą krajalnicy do
jajek, rolując na niej kulkę w podłużne gnocchi.Gulasz Stroganoff prezentowałam już kilka
razy. Dzisiaj wybrałam wersję z leśnymi
grzybami, a mianowicie
pieczarkami. Kupując te
pieczarki zastanawiałam się, gdzie o tej
porze one rosną. Jakoś nie mogłam znaleść
kraju pochodzenia…Gnocchi świetnie pasuje ze Stroganoff. Sądzę, że pan Stroganoff też nie miałby nic przeciwko takiej kulinarnej fuzji.Składniki: na 5 dużych porcji1 kg ugotowanych
ziemniaków1
jajkomąka – ¼ objętości
ziemniakówWykonanie:Zagnieć
ziemniaki z
mąką i
jajkiem. Uformuj kopczyk i odkrój ¼
ziemniaków. Uzupełnij
mąką. Dodaj resztę
ziemniaków i zagnieć miękkie i puszyste ciasto.Podziel na porcje, utwórz cienkie rulony, podziel na małe porcje, zrób z każdej kuleczkę, a na koniec zroluj w podłużne gnocchi na krajalnicy do
jajek.Wrzucaj gnocchi do osolonej i gotującej
wody. Gotuj dopóki nie wypłyną pod wierzch.Podawaj gnocchi z gulaszem Stroganoff polanym dodatkowo kwaśną
śmietaną, tutaj przepis .Polecane przepisyPrawie tradycyjne knedle ze
śliwkamiKopytka ziemniaczane z
twarogiemKnedle z
serem i
szpinakiemJak ja tesknie za polskim jedzeniem!