ßßß
Dzisiaj nie bawiłam się w odważanie każdej kuleczki, ale muszę przyznać, że mam wprawne oko, bo gnocchi wyszły mi dosyć równe. Pręgi zrobiłam za pomocą krajalnicy do jajek, rolując na niej kulkę w podłużne gnocchi.Gulasz Stroganoff prezentowałam już kilka razy. Dzisiaj wybrałam wersję z leśnymi grzybami, a mianowicie pieczarkami. Kupując te pieczarki zastanawiałam się, gdzie o tej porze one rosną. Jakoś nie mogłam znaleść kraju pochodzenia…Gnocchi świetnie pasuje ze Stroganoff. Sądzę, że pan Stroganoff też nie miałby nic przeciwko takiej kulinarnej fuzji.Składniki: na 5 dużych porcji1 kg ugotowanych ziemniaków1 jajkomąka – ¼ objętości ziemniakówWykonanie:Zagnieć ziemniaki z mąką i jajkiem. Uformuj kopczyk i odkrój ¼ ziemniaków. Uzupełnij mąką. Dodaj resztę ziemniaków i zagnieć miękkie i puszyste ciasto.Podziel na porcje, utwórz cienkie rulony, podziel na małe porcje, zrób z każdej kuleczkę, a na koniec zroluj w podłużne gnocchi na krajalnicy do jajek.Wrzucaj gnocchi do osolonej i gotującej wody. Gotuj dopóki nie wypłyną pod wierzch.Podawaj gnocchi z gulaszem Stroganoff polanym dodatkowo kwaśną śmietaną, tutaj przepis .Polecane przepisyPrawie tradycyjne knedle ze śliwkamiKopytka ziemniaczane z twarogiemKnedle z serem i szpinakiemJak ja tesknie za polskim jedzeniem!