ßßß
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko posolonej wodzie. Gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub dokładnie ubić tłuczkiem (zimne ziemniaki można zmielić w elektrycznej maszynce do mielenia mięsa – nie próbujcie mielić gorących ziemniaków przez maszynkę, zrobią się ciągnące i gumowate). Ser powinien być również gładki. Można kupić mielony twaróg lub zmielić go w domu, można też przecisnąć go przez praskę do ziemniaków. Zmielone ziemniaki, zmielony ser, mąkę, jajka i sól dobrze ze sobą wymieszać.
W zależności od jakości ziemniaków, należy dodać więcej lub mniej mąki. Powstałe ciasto powinno być elastyczne i nie przywierające do dłoni.
Gdy ciasto jest już gotowe, nabierać łyżką stołową ilość troszkę większą niż śliwka, rozpłaszczyć na placek, na nim położyć wypestkowaną śliwkę, między połówki śliwki wsypać 1/3 łyżeczki cukru.
Zawinąć ciasto wokół śliwki, połączyć brzegi i zrobić idealną kulkę (jak wyjdzie nieidealna – też dobrze).
W dużym garnku zagotować dużą ilość wody. Gotować po kilka knedli, wrzucając je do wrzątku.
Gdy wypłyną gotować jeszcze 5 minut. Podawać z jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną, delikatnie posypane trzcinowym cukrem. Można podawać w wersji bardziej kalorycznej, polane smażoną na maśle bułką tartą i posypane cukrem.
Smacznego!