Wykonanie
Wpadła
śliwka do kompotu,Lecz – nierada z spraw obrotu.Rola taka mi już zbrzydła,wolę znaleźć się w powidłach.A. BorowieckaJestem wielbicielem pięknych ciemno fioletowych, omszałych, słodkich węgierek. Kompot
śliwkowy(w przeciwieństwie do
śliwki z wierszyka) lubię bardzo, smakuje mi też placek ze
śliwkami, naleśniki z powidłami jak i
śliwowica. Ale nade wszystko, o tej
porze roku zajadam się knedlami.

1,2kg
ziemniaków ugotowanych i zmielonych30dag
mąki2
jajkaszczypta
soliśliwki - 30szt.bez pestek
cukier cynamonowyśmietana kwaśnaSkładniki ciasta zagnieść i uformować wałek o średnicy 4-5cm.Kroić 1cm plastry, każdy rozpłaszczyć, nałożyć
śliwkę i dokładnie zlepić kulę. Knedle gotować we wrzącej wodzie aż wypłyną, około 5-7min.Wyjąć łyżką cedzakową, posypać
cukrem cynamonowym i podać ze
śmietaną. Wyśmienicie smakują polane zrumienioną na
maśle bułką tartą.