Wykonanie
KnedleKnedle zawsze robiła moja mama. Sama długo się zbierałam, aby zrobić je dla mojej rodziny. Dostałam
śliwki od babci, już nie było wyjścia. Wyszły piękne i pyszne.
Składniki:½ kg ugotowanych
ziemniaków1
jajkook. 150 g
mąkisólok. 250 g
śliwek (węgierki lub
renklody)Obrane
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przepuszczamy przez praskę lub bardzo dokładnie ubijamy. Kiedy ostygną łączymy je z
mąką i
jajkiem.Szykujemy
śliwki: myjemy, usuwamy pestki.Dłonie oprószamy
mąką i formujemy kulki:
śliwka w środku, ciasto na wierzchu- im mniej ciasta wokół
śliwki tym lepiej.Do gotującej się osolonej
wody (w dużym garnku) wrzucamy nasze knedle. Gotujemy ok. 5 minut licząc od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię.Odcedzamy, i podajemy z ulubionymi dodatkami. Niektórzy preferują roztopione
masło z
cukrem, inni z podsmażoną
bułkę tartą, jeszcze inni dodatek
śmietany. Smacznego!