Wykonanie
Robiąc ciasto na knedle korzystam z przepisu znalezionego w książce Specjały kuchni domowej z
serii Biblioteczki Poradnika Domowego.
Składniki:Ciasto:2 szklanki ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
ziemniaków1,5 szklanki
mąki2
jajkaszczypta
soliNadzienie:0,5 kg
śliwek węgierek(mogą być też mrożone, tylko nie można ich rozmrażać przed przygotowaniem)Sposób przygotowania:1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować wałek o średnicy mniej więcej 4 cm i pokroić na grube plastry. Każdy plaster rozpłaszczyć, nałożyć połówkę
śliwki i zlepić tak, aby knedle miały regularny okrągły kształt.2. Gotować w dużej ilości osolonej
wody od momentu zawrzenia
wody przez ok. 4 minuty. Odcedzić i przelać zimną
wodą.3. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami - u mnie topione masełko i
cukier. Można też podać ze zrumienioną
bułką tartą z
masłem lub polane
śmietaną i posypane
cukrem.SMACZNEGO :)